Ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑτος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο MEGA | 19.01.2015

Συνέντευξη

Γιώργου Α. Παπανδρέου

Προέδρου ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega»

Και στους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα

 

Δ. Καμπουράκης: Έχουμε εδώ τον Πρόεδρο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Πολιτών.

Γ. Οικονομέας: Δημοκρατών  Σοσιαλιστών.

Δ. Καμπουράκης: Τί είπα εγώ;

Γ. Α. Παπανδρέου: Και πολιτών μπορείτε να πείτε.

Δ. Καμπουράκης: Το ΚΙΝΗΜΑ, το λένε έτσι, το ΚΙΝΗΜΑ. Πρώην Πρωθυπουργός, ένα ιστορικό πρόσωπο που έχει κάνει το βήμα το μεγάλο.

Άκουσα κύριε Πρόεδρε τη χθεσινή σας συνέντευξη. Είδα ότι δώσατε μεγάλη σημασία σε αυτή την ιστορία του Δημοψηφίσματος. Όχι μόνο στο τί έγινε τότε με το Δημοψήφισμα, αλλά το βάζετε ως όρο σήμερα. Είπατε ότι πρέπει οποιαδήποτε Ελληνική Κυβέρνηση να πάει με έναν όρο που να λέει, ότι θα κάνουμε Δημοψήφισμα. Να το πει στους εταίρους τώρα.

Γ. Α. Παπανδρέου: Ακριβώς.

Δ. Καμπουράκης: Να λέει τι το Δημοψήφισμα; Ποιο να είναι το ερώτημα;

Γ. Α. Παπανδρέου: Πρώτα από όλα, πιστεύω ότι πρέπει να ακουστεί η φωνή του Ελληνικού λαού, να αποφασίσει για την πορεία, το μέλλον της χώρας. Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση, πρώτα από όλα για το χρέος.

Δεύτερον, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την περίοδο εξόδου από το μνημόνιο. Πόση θα είναι αυτή η περίοδος, πόσο θα κρατήσει και ποια στήριξη θα έχουμε από την ΕΕ. Και μάλιστα και ποιους όρους. Θεωρώ ότι οι όροι πρέπει να είναι: όχι άλλη λιτότητα, αλλά μεγάλες θεσμικές αλλαγές, αλλάγές που δεν κάναμε. Τις ξεκινήσαμε το 2009 αλλά μετά τις αφήσαμε. Εκεί είναι τα λεφτά, κύριε Καμπουράκη. Και τώρα πληρώνει ο ελληνικός λαός με λιτότητα.

Γ. Οικονομέας: Ποια λεφτά; Τα λεφτά που είπατε ότι υπήρχαν;

Γ. Α. Παπανδρέου: Ακριβώς.

Γ. Οικονομέας: Για αυτό έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση. Γιατί δεν τα βρίσκατε τα λεφτά: Ποιος σας εμπόδιζε;

Γ. Α. Παπανδρέου: Μα τα βρίσκαμε. Τα λεφτά υπάρχουν, κύριε Οικονομέα, εάν χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Τα λεφτά υπάρχουν, εάν χτυπήσουμε τη διαφθορά. Τα λεφτά υπάρχουν, εάν φτιάξουμε ένα κράτος με διαφάνεια.

Ξεκινήσαμε ακριβώς αυτές τις μεγάλες αλλαγές. Να σας δώσω ένα παράδειγμα.

Γ. Οικονομέας: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε. Είχατε μία ιστορική ευκαιρία. Είχατε 45%. Εάν μπορούσατε και θέλατε να βρείτε τα λεφτά, θα τα είχατε βρει. Τί σας εμπόδισε τον πρώτο χρόνο να βρείτε τα λεφτά;

Γ. Α. Παπανδρέου: Δεν μας εμπόδισε τίποτα, κύριε Οικονομέα, διότι πήρα πάνω μου μία υπόθεση σύγκρουσης με πολλά συμφέροντα. Αλλά αυτό που είχαμε ως πρόβλημα, είναι αυτό που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Τα λεφτά τα οποία ξόδεψαν.

Ξέρετε πόσο ήταν το έλλειμμα που άφησε ο κύριος Καραμανλής; 10 ΕΝΦΙΑ. Ξοδεύαμε παραπάνω 10 ΕΝΦΙΑ από ό,τι είχαμε ως έσοδα.

Γ. Οικονομέας: Αυτά τα γνωρίζατε όμως όταν υποσχόσασταν. Αυτά τα γνωρίζατε κύριε Πρόεδρε.

Γ. Α. Παπανδρέου: Όχι, κύριε Οικονομέα. Κανείς δεν τα γνώριζε. Και εγκαλούμαι εγώ, που ήμουν τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που ρωτούσε τον κύριο Καραμανλή και μας έλεγε ότι το έλλειμμα είναι 6,5%. Πρωθυπουργός ήταν ο κύριος Καραμανλής. Αυτός μιλούσε για 6,5% κι η κυβέρνησή του έκανε στατιστική απάτη. Την αναξιοπιστία αυτή την πληρώνουμε και σήμερα.

Δεν μας πίστευαν, όταν πηγαίναμε στην ΕΕ και ήταν τιμωρητικοί απέναντι στην Ελλάδα. Βρήκα μία κατάσταση τραγική με ένα τεράστιο έλλειμμα και ένα τεράστιο χρέος. Και εγκαλούμαι εγώ ότι έφτιαξα το μνημόνιο. Το μνημόνιο το έκανε ο κύριος Καραμανλής. Εγώ απλώς το υπέγραψα, γιατί ήταν τελεσίδικη απόφαση. Δεν βρίσκαμε δυνατότητα δανεισμού.

Αλλά, τα λεφτά υπάρχουν στη χώρα μας, κύριε Οικονομέα.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Κάναμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Χτυπήσαμε τη διαφθορά στα ταμεία. Καταφέραμε 30% μείωση του κόστους του φαρμάκου. Αυτό σε δύο χρόνια είναι ένας ΕΝΦΙΑ.

Άρα, θεωρώ ότι το Δημοψήφισμα είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Δ. Καμπουράκης: Εννοείτε να καταλήξει μία κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, σε μία συμφωνία και μετά αυτή τη συμφωνία να τη βάλει σε Δημοψήφισμα;

Γ. Α. Παπανδρέου: Ακριβώς.

Δ. Καμπουράκης: Και εάν πει όχι ο κόσμος;

Γ. Α. Παπανδρέου: Δικαίωμά του. Πρώτα από όλα, όταν προτείνουμε δημοψήφισμα, είναι ένα ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των εταίρων μας. Ξέρουν ότι θα πρέπει το όποιο πακέτο να έχει την έγκριση του Ελληνικού λαού.

Δεύτερον είναι μία εγγύηση ότι όποιος είναι νέος Πρωθυπουργός, δεν θα κάνει του κεφαλιού του. Και θεωρώ ότι είναι και μία εγγύηση του Ελληνικού λαού απέναντι και στους άλλους λαούς. Μεταξύ των λαών της ΕΕ. Δεν νομίζω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ένα σοβαρό πακέτο εξόδου από την κρίση.

Δ. Καμπουράκης: Καταλαβαίνουμε τί λέτε. Γίνεται δηλαδή μία συζήτηση για το χρέος και καταλήγουμε ότι θα κοπεί αυτό, θα επιμηκυνθεί εκείνο κτλ. Και μετά το βάζουμε σε Δημοψήφισμα; Κι αν πει όχι; Αν σου βάλει ο Ευρωπαίος, όπως σου έβαλε ο Σαρκοζί και η Μέρκελ τότε, ότι δεν θα μου βάλεις εμένα Δημοψήφισμα ναι ή όχι στο πακέτο. Ναι ή όχι στο ευρώ θα μου βάλεις. Έτσι δεν είχαν πει;

Γ. Α. Παπανδρέου: Είχα διαφωνία με τον κύριο Σαρκοζί, και όχι μόνο εγώ, αλλά και όλοι οι άλλοι. Κακώς ο κύριος Σαρκοζί έθεσε το θέμα ναι ή όχι στο ευρώ. Δεν ήταν αυτό το ερώτημα. Το ερώτημα ήταν για το πακέτο. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ο κύριος Σαρκοζί δεν ήθελε δημοψήφισμα. Η κυρία Μέρκελ το στήριξε.

Δ. Καμπουράκης: Το στήριξε τότε μέσα στις Κάννες;

Γ. Α. Παπανδρέου: Το στήριξε στις Κάννες.

Δ. Καμπουράκης: Και πέρασε του Σαρκοζί;

Γ. Α. Παπανδρέου: Ο Σαρκοζί ήταν αναγκασμένος να συμφωνήσει με το δημοψήφισμα. Στο τέλος όλοι συμφώνησαν. Απλώς έδωσε λάθος πληροφόρηση στη συνέντευξη Τύπου και υπονόμευσε όλη αυτή την πορεία του φημοψηφίσματος. Βεβαίως, δεν του άρεσε αυτή η ιδέα. Συμφωνήσαμε όμως, εκεί, στις Κάννες, ότι θα γίνει δημοψήφισμα.

Γ. Οικονομέας: Μα με συγχωρείτε, λίγες ώρες μετά δεν βγήκε ο κύριος Βενιζέλος και είπε ότι δεν θα γίνει Δημοψήφισμα; Πώς συμφωνήσατε;

Γ. Α. Παπανδρέου: Ρωτήστε τον κύριο Βενιζέλο.

Γ. Οικονομέας: Επειδή είναι πολύ σοβαρό αυτό το θέμα και επειδή πάνε μόνο τρία χρόνια και όχι 28 για να φαίνεται ότι είναι πολυτέλεια. Εάν με αυτόν τον τρόπο σας αναίρεσε και σας ακύρωσε ο κύριος Βενιζέλος, η συμπεριφορά σας μετά από αυτό δεν ήταν προς έναν άνθρωπο ο οποίος σας κατήργησε στην ουσία, σας ανέτρεψε. Δεν ήταν αυτή η συμπεριφορά σας.

Γ. Α. Παπανδρέου: Πρώτα από όλα, κάποιοι από την ΕΕ δεν στήριξαν, διότι είχαμε μία συντηρητική Ευρώπη που φοβόταν, φοβάται τη φωνή των λαών. Έτσι απλά το λέω, θα έπρεπε να ακουστεί η φωνή των λαών. Υπάρχει μία ελίτ στην Ευρώπη που λέει ότι είναι άσχημο πράγμα το δημοψήφισμα. Εγώ είμαι εναντίον αυτής της αντίληψης.

Γ. Οικονομέας: Μας λέτε για πρώτη φορά, εγώ δεν το έχω ξανακούσει, μας λέτε ότι είχατε αποφασίσει μέσα στις Κάννες για το δημοψήφισμα; Μας λέτε ότι υπήρχε συμφωνία και ο κύριος Βενιζέλος έκανε του κεφαλιού του και είπε όχι;

Γ. Α. Παπανδρέου: Χαίρομαι, κύριε Οικονομέα, που επιτέλους λέγονται κάποιες αλήθειες. Γιατί για πολλά χρόνια, έχω ακούσει τόσα πολλά, έχω δεχτεί τόσο μεγάλη λάσπη. Δεν υπάρχει θέμα και πρόβλημα στην Ελλάδα που να μη φταίει ο Γιώργος Παπανδρέου. Επιτέλους να ακουστούν κάποιες αλήθειες.

Συγκρούστηκα με τα κακώς κείμενα σε αυτή τη χώρα. Μα θέλετε να είναι ο τρόπος που υπήρχε η διαπλοκή μεταξύ πολιτικής και οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου; Μα θέλετε με το θέμα του πελατειακού κράτους; Μα θέλετε με το ότι δεν υπήρχε αξιοκρατία, δεν υπήρχε διαύγεια και διαφάνεια; Τρώγαμε τα σωθικά μας για τα λεφτά του Ελληνικού λαού. Με αυτά συγκρούστηκα.

Όταν γύρισα από τις Βρυξέλλες, με το κούρεμα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τις κοινές μετοχές, ουσιαστικά είχαμε κρατικοποιήσει το τραπεζικό σύστημα. Αυτό σήμαινε ότι η κυβέρνησή μας θα έβαζε τάξη στο τραπεζικό σύστημα. Θα έβαζε τάξη και σε πολλά άλλα. Είμαι σίγουρος ότι πάρα πολλοί δεν το ήθελαν αυτό. Ήταν όλα τα media εναντίον μας.

Δ. Καμπουράκης: Σας έριξαν οι τραπεζίτες δηλαδή.

Γ. Α. Παπανδρέου: Δεν είπα ακριβώς αυτό. Είπα ότι υπήρχαν δυνάμεις που δεν ήθελαν να προχωρήσουμε. Είχαμε όλα τα άλλα κόμματα, τους Αρχηγούς των άλλων κομμάτων, που μας έλεγαν ότι φέραμε προδοτική απόφαση. Την επόμενη ημέρα, βέβαια, όταν ο κύριος Σαμαράς ήρθε στην εξουσία, το ίδιο και χειρότερο πρόγραμμα λιτότητας ακολούθησε.

Γ. Οικονομέας: Εμφανίζετε τον κύριο Βενιζέλο σαν πραξικοπηματία. Εγώ δεν θα πω τί είναι αυτό, απλώς πρέπει να το στηρίξετε. Γιατί εγώ έχω εδώ την ομιλία σας στη Βουλή, την ημέρα που ανακοινώσατε ότι πάτε για άλλη κυβέρνηση, όπου σχεδόν δοξάζατε την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ότι σας στήριξε σε όλα. Ενώ τώρα λέτε ότι σας ανέτρεψαν.

Γ. Α. Παπανδρέου: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στην τεράστια πλειοψηφία της, ήταν μία ιστορική, ηρωική Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ανέλαβε ευθύνες που δεν της αναλογούσαν. Αναλάβαμε ευθύνες που δεν μας αναλογούσαν.

Δ. Καμπουράκης: Εσείς φταίτε. Έπρεπε να κάνετε τις εκλογές και πάλι.

Γ. Α. Παπανδρέου: Αναλάβαμε τις ευθύνες μίας χώρας, η οποία είχε αναξιοπιστία, ήταν αναξιόχρεη και είχε τεράστια ελλείμματα από την κυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή. Πέντε χρόνια τί έκανε ο κύριος Καραμανλής; Γιατί δεν εγκαλούμε τον κύριο Καραμανλή για τις ευθύνες του;

Δ. Καμπουράκης: Τον εγκαλούμε αλλά είναι κρυμμένος, δεν μιλάει.

Γ. Α. Παπανδρέου: Είναι πολύ εύκολο και πολλοί θέλουν να τα όλα φορτώσουν στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Είχαμε, λοιπόν, και δηλώσεις και επιστολές – για τις οποίες επαίρονται αυτοί που τις έκαναν – ότι δεν θα στηρίξουν το δημοψήφισμα. Δηλαδή, θα πήγαινα σε μία εκλογική διαδικασία στη Βουλή για το δημοψήφισμα και θα τη χάναμε, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές. Αυτό θα έβαζε σε κίνδυνο τη μεγάλη συμφωνία κουρέματος. Δεν μιλάμε και σήμερα για κούρεμα; Δεν λέμε να αλλάξουμε το βάρος του χρέους; Δεν λέμε να μην υπάρχει το βάρος του ΕΝΦΙΑ; Η μεσαία τάξη να μην έχει το βάρος των περικοπών;

Εμείς είχαμε μία σημαντική επιτυχία στις Βρυξέλλες. Αυτό θα είχα διακινδυνεύσει, εάν δεν είχα καταφέρει τουλάχιστον να υπάρξει μία κυβέρνηση συνεργασίας και μία ομαλή πορεία. Εγώ έπρεπε να τη στηρίξω αυτήν την προσπάθεια. Να στηρίξω μέχρι τέλους, το 2014, αυτή την προσπάθεια, για να φύγουμε από την επώδυνη εποχή του μνημονίου.

Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες, ο κύριος Σαμαράς έπαιξε στα ζάρια αυτές τις μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού.

Δ. Καμπουράκης: Εννοείτε ότι έπρεπε να έχει φτάσει σε συμφωνία τώρα;

Γ. Α. Παπανδρέου: Έπρεπε να έχει τελειώσει, έπρεπε να έχουμε κλείσει. Ήταν προγραμματισμένη η έξοδός μας για το Δεκέμβρη του 2014. Όμως, δεν έγινε, γιατί ήθελε να παίξει με μικροκομματικά συμφέροντα. Να πει ότι «εγώ δεν χρειάζεται να κάνω άλλες μεταρρυθμίσεις, θα βγω στις αγορές». Και χάσαμε και άλλη αξιοπιστία.

Την επόμενη ημέρα, όμως, πρέπει ο Ελληνικός λαός να έχει το λόγο. Εγώ δεν εμπιστεύομαι λευκή επιταγή σε κανέναν. Να έχει ο Ελληνικός λαός το λόγο για την επόμενη ημέρα με Δημοψήφισμα.

Δ. Καμπουράκης: Η εικόνα που μου δίνετε για τις Κάννες, είναι ότι συμφώνησαν όλοι εκεί μέσα, με αρχική διαφωνία του Σαρκοζί αλλά και με τελική δική του συμφωνία. Και μετά βγήκε έξω και τα είπε αλλιώς στη συνέντευξη τύπου. Και μετά βγήκε ο Βενιζέλος κάτω από το αεροπλάνο και τα έκανε μαντάρα. Αυτή την εικόνα μας δίνετε.

Η εικόνα που έχουμε εμείς ότι μέσα στις Κάννες έγινε χαμός, ότι σας επιτέθηκαν προσωπικά και με άθλιο τρόπο, ότι πετάχτηκαν τραπέζια και άλλα τέτοια πράγματα, είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα; Έχουν γραφτεί στον Ευρωπαϊκό Τύπο. Δεν υπήρξαν αυτά δηλαδή;

Γ. Α. Παπανδρέου: Ότι υπήρξε αντιπαράθεση, υπήρξε. Και μπορώ να σας πω ότι όλους τους μήνες που διαπραγματευόμουν, έκανα σκληρές διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. Κι είχα σκληρές αντιπαραθέσεις με πολλούς. Είχα πολύ σκληρή αντιπαράθεση και με την κυρία Μέρκελ και με τον κύριο Σαρκοζί και με άλλους, όταν χρειαζόταν.

Για παράδειγμα, όταν κάναμε το πρόγραμμα υπήρχε τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα.

Δ. Καμπουράκης: Το πρώτο πρόγραμμα;

Γ. Α. Παπανδρέου: Το πρώτο πρόγραμμα. Και πριν από το πρώτο πρόγραμα. Η διάθεση της Ευρώπης ήταν τιμωρητική: «Πώς εσείς μας δώσατε απατηλά στοιχεία; Πώς κάνατε αυτή την απάτη στα στοιχεία;».

Δ. Καμπουράκης: Ναι τα έλεγαν αυτά.

Γ. Α. Παπανδρέου: Όχι, δεν τα έλεγαν απλώς. Σου έλεγαν ότι «εμείς εδώ περιμέναμε ότι η Ελλάδα θα ήταν μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της, σύμφωνα με τις Συνθήκες, με έλλειμμα 3%, άντε 6% λόγω της κρίσης, αλλά τελικά πήγε κοντά στο 16%». Και δεν ήταν ότι πήγε στο 16%. Ήταν ότι στάλθηκε επίσημο χαρτί, πριν τις εκλογές, από τον κύριο Καραμανλή, ότι ήταν 6,5%.

Δ. Καμπουράκης: Ε, σας κατηγορούν τώρα ότι και ο Παπακωνσταντίνου τα φούσκωσε.

Γ. Α. Παπανδρέου: Τα φούσκωσε;

Δ. Καμπουράκης: Έτσι λένε. Δεν έχετε ακούσει τον κύριο Σαμαρά να τα λέει αυτά τα πράγματα;

Γ. Α. Παπανδρέου: Είναι πολύ συγκεκριμένα ποσά. Είναι 15 δισεκατομμύρια παραπάνω το έλλειμμα του 2009 από ό,τι έλεγε ο κύριος Καραμανλής.

Κι είναι η πρώτη φορά, έπειτα, στην ιστορία όσων χρόνων είμαστε στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη που δεν βάζει η Eurostat έναν αστερίσκο, ένα ερωτηματικό, κάτω από τα Ελληνικά στατιστικά. Μέχρι τότε, οι κυβερνήσεις οι ελληνικές είχαν πάντα έναν αστερίσκο. Πρώτη φορά, υπήρχε διαφάνεια.

Το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε εμείς είναι να αποκτήσουμε αξιόπιστα στοιχεία.

Γ. Οικονομέας: Πάντως πολλοί δικοί σας σας κατηγορούν ότι δεν διαπραγματευτήκατε καθόλου. Είπατε ναι σε όλα, λέω τώρα τί λένε και πολλοί δικοί σας οι οποίοι έφυγαν άρον άρον από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν προς το ΣΥΡΙΖΑ. Μας φορτώσατε ένα μνημόνιο χωρίς την παραμικρή διαπραγμάτευση.

Γ. Α. Παπανδρέου: Η διαπραγμάτευση ήταν πολύ σκληρή. Πρώτα από όλα, δεν ήθελα καν να μπούμε στο μνημόνιο. Ήθελα να υπάρχει η στήριξη της ΕΕ με ένα πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα είχαμε ξεκινήσει το Μάρτιο του 2010. Ένα δύσκολο πρόγραμμα με προσαρμογές, το οποίο είχε σημαντικές και δύσκολες περικοπές.

Δ. Καμπουράκης: Δεν θέλατε;

Γ. Α. Παπανδρέου: Βεβαίως, δεν ήθελα να μπούμε στο μνημόνιο. Είναι δυνατόν να ήθελα να μπούμε στο μνημόνιο; Από πού όμως, κύριε Καμπουράκη, θα μπορούσαμε να δανειστούμε, όταν δεν μπορείς να πας να δανειστείς έξω; Και γιατί δεν μπορούσαμε; Γιατί ήμασταν αναξιόπιστοι στα μάτια των αγορών.

Γ. Οικονομέας: Σας κατακρίνουν ότι αφού βρήκατε μία άλλη πραγματικότητα, όπως λέτε, γιατί είχατε μία άλλη εικόνα προτού γίνετε Πρωθυπουργός, γιατί δεν επιδιώξατε τη συναίνεση προκειμένου να μπούμε στο μνημόνιο και με τα άλλα κόμματα; Γιατί σε τελευταία ανάλυση δεν πηγαίνατε ακόμα και σε εκλογές; Να πείτε: Εγώ δεν μπορώ να το σηκώσω μόνος μου;

Δ. Καμπουράκης: Ή στο 180 τότε.

Γ. Α. Παπανδρέου: Καλή ερώτηση, κύριε Οικονομέα. Συναίνεση ζήτησα. Φώναζα τους αρχηγούς όλων των κομμάτων. Έναν έναν. Συνεχώς τους έβλεπα, σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου. Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει τους αρχηγούς και το έκανε. Συζητούσαμε, τα ήξεραν τα θέματα. Δεν ήθελαν να βοηθήσουν. Δεν ήθελαν να αναλάβουν τις ευθύνες. Ήθελαν να αναλάβει τις ευθύνες η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, μόνο και μόνο για να μπορούν να μας λιθοβολούν και να μας κάνουν κριτική. Μετά άλλαξαν.

Δεύτερον. Να πάω με 180 στη Βουλή. Εάν δεν τις έπαιρνα τις 180 ψήφους, τί θα γινόταν;

Δ. Καμπουράκης: Δεν θα ίσχυε το μνημόνιο.

Γ. Α. Παπανδρέου: Ακτιβώς, δεν θα ίσχυε το μνημόνιο.

Δ. Καμπουράκης: Ε, τα ο ίδιο με το δημοψήφισμα είναι.

Γ. Α. Παπανδρέου: Όχι. Δεν θα ίσχυε το μνημόνιο και θα χρεοκοπούσαμε.

Δ. Καμπουράκης: Μα και τώρα μπορεί να χρεοκοπήσουμε αν πει όχι στο Δημοψήφισμα ο κόσμος.

Γ. Α. Παπανδρέου: Τότε δεν είχαμε χρόνο. Δεν υπήρχε ούτε μία ημέρα.

Γ. Οικονομέας: Γιατί τώρα έχουμε, κύριε Πρόεδρε, χρόνο;

Γ. Α. Παπανδρέου: Τώρα ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά, όπως και το 2011 πια,  γνωρίζει την κατάσταση. Γνωρίζει τις ανάγκες. Γνωρίζει τι έχουμε μπροστά μας. Τότε είχαμε μία δυσκολία, θα μπορούσαμε να χρεοκοπήσουμε.

Εάν πήγαινα στη Βουλή για 180, και δεν τις έπαιρνα και χρεοκοπούσαμε, ποιος θα είχε ευθύνη;

Δ. Καμπουράκης: Ο Παπανδρέου θα είχε πάλι. Ούτως ή άλλως εσείς την είχατε την πατάτα.

Γ. Α. Παπανδρέου: Βεβαίως. Άρα έπρεπε να αναλάβω τις ευθύνες μου και να μην παίξω τη χώρα στα ζάρια. Δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια. Είπα: «Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Δεν θέλετε κύριε Σαμαρά»; Διότι συνεννοήθηκα με τον κύριο Σαμαρά, μίλησα με τον κύριο Σαμαρά. Προσπάθησα να τον πείσω τον κύριο Σαμαρά.

Δ. Καμπουράκης: Και τί σας είπε ο κύριος Σαμαράς τότε;

Γ. Α. Παπανδρέου: Θυμάμαι ότι στην αρχή το σκεφτόταν και μετά το γύρισε, και είπε ότι δεν θα ψηφίσει με 180. Να το δοκίμαζα και να πήγαινα για 180. Αλλά το ήξερα αν θα ψήφιζε ή όχι; Άρα δεν μπορούσα να παίξω με τη χώρα. Και πήγα με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Αυτή ήταν η ηρωική Κοινοβουλευτική Ομάδα της κυβέρνησής μας.

Γ. Οικονομέας: Να μου επιτρέψετε να σας πω τί αισθάνομαι εγώ αυτή τη στιγμή. Μας παρουσιάζετε μία εικόνα, όπου εσείς καταφέρατε μέσα στις Κάννες να συμφωνήσουν όλοι οι ηγέτες για το Δημοψήφισμα και μας παρουσιάζετε έναν κύριο Βενιζέλο –θα σας πω γιατί το ρωτάω αυτό, δεν παίρνω θέση έτσι ή αλλιώς, σας λέω τί καταλαβαίνω εγώ- έναν κύριο Βενιζέλο πραξικοπηματία ο οποίος σας ανέτρεψε προφανώς ενεργώντας ως όργανο κάποιων άλλων δυνάμεων εδώ μέσα. Αυτό καταλαβαίνω εγώ. Η συμπεριφορά σας όμως δύο χρόνια μετά απέναντι στον κύριο Βενιζέλο… Εγώ αν ήμουν Πρωθυπουργός και με είχε ανατρέψει κάποιος, με είχε ακυρώσει με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν θα του ξαναμίλαγα, θα έκανα μία δήλωση και θα έλεγα ότι εδώ έχουμε πραξικόπημα, τί είναι αυτά που κάνει. Είναι παράλογο αυτό που λέω; Η συμπεριφορά σας δεν ήταν τέτοια, ανθρώπου που τον ανέτρεψαν.

Γ. Α. Παπανδρέου: Ανατροπή υπήρξε. Τις λεπτομέρειες ας τις βρουν οι ιστορικοί.

Γ. Οικονομέας: Δεν θέλετε να τις πείτε εννοείτε;

Γ. Α. Παπανδρέου: Αποκαλύπτονται κάθε τόσο. Διάβασα διάφορες ξένες εφημερίδες, για παράδειγμα τους Financial Times, ιστορίες που ποτέ δεν είχα ακούσει, πχ για το τί έκανε ο Μπαρόζο. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια. Αυτά ας τα βρει κάποιος ιστορικός. Η ανατροπή υπήρξε.

Γ. Οικονομέας: Δηλαδή κόντρα και σε αυτά που συμφωνήθηκαν στις Κάννες ο κύριος Βενιζέλος έκανε του κεφαλιού του;

Γ. Α. Παπανδρέου: Αυτά γράφτηκαν στους Financial Times. Εγώ ξέρω ότι στις Κάννες…

 

Δ. Καμπουράκης: Ήταν το κρίσιμο σημείο. Εκεί άλλαξαν όλα.

Γ. Α. Παπανδρέου: Βεβαίως κρίσιμο. Και να σας πω ότι πολλοί ηγέτες, που συνάντησα μετά την Πρωθυπουργία μου, που ήταν στο G20 τότε, με είχαν στηρίξει. Μιλούσα, για παράδειγμα με τον κύριο Καλντερόν, τον Πρόεδρο του Μεξικού, ο οποίος μου είπε: «Εγώ σε στήριξα στο G20, ήταν πολύ σωστή η απόφασή σου για δημοψήφισμα». Πόσοι ηγέτες μου το έχουν πει.

Πόσοι ανά τον κόσμο θεωρούν ότι θα έπρεπε να υπάρξει μία δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα, βλέποντας την πίεση των αγορών, και ότι κάποια στιγμή η Δημοκρατία να μην ηττηθεί;

Δ. Καμπουράκης: Η εικόνα πάντως στην Ευρώπη δεν ήταν αυτή που διατυπώνετε τώρα, κύριε Πρόεδρε. Η εικόνα μετά τις Κάννες ήταν ότι όλη η Ευρώπη ξεσηκώθηκε κατά του Παπανδρέου.

Γ. Α. Παπανδρέου: Η ελίτ της Ευρώπης πράγματι δεν ήθελε δημοψήφισμα. Όχι όλοι. Πρώτα από όλα είχα ενημερώσει την κυρία Μέρκελ ότι υπήρχε αυτό ως περίπτωση, ως σκέψη, πριν από τη συμφωνία. Και πράγματι είπε ότι «ναι, αυτή είναι μία καλή σκέψη». Τον κύριο Γιούνκερ, τον κύριο Μπαρόζο, τον Βαν Ρομπάι. Ήξεραν.

Από εκεί και πέρα, στις Κάννες, αυτό το οποίο ζήτησα, ήταν μία δημόσια στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της και μία θετική αντίληψη απέναντι στην πρόταση αυτή.

Δ. Καμπουράκης: Μα τότε δεν σας κάλεσαν εσάς εκτάκτως ενώ δεν  ήσασταν στο G20;

Γ. Α. Παπανδρέου: Εγώ ζήτησα να πάω. Με κάλεσαν, επειδή είχα ζητήσει από τον κύριο Σαρκοζί να πάω, εκείνη τη στιγμή, για να υπάρξει μία στήριξη, όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από τους G20.

Εκεί, στις Κάννες, πράγματι υπήρξε μία σκληρή αντιπαράθεση με τον κύριο Σαρκοζί.

Δ. Καμπουράκης: Όλα αυτά που γράφτηκαν ότι πετάχτηκαν πάνω στα τραπέζια κτλ;

Γ. Α. Παπανδρέου: Όχι, δεν υπήρχαν.

Δ. Καμπουράκης: Ο Ισπανός τα έγραψε.

Γ. Α. Παπανδρέου: Ο Ισπανός δεν ήταν καταρχήν μέσα.

Υπήρξε ένας αριθμός ανθρώπων που ουσιαστικά έγινε το διευθυντήριο – κακώς – της Ευρώπης. Γαλλία, Γερμανία, μαζί με την ΕΚΤ, με την Επιτροπή, το ΔΝΤ και δυο τρεις άλλους Επιτρόπους. Ουσιαστικά, ένα διευθυντήριο που, δυστυχώς, αποφάσιζε για την Ευρώπη. Εκεί έχει καταντήσει η Ευρώπη. Αρνητικό αυτό.

Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που χρειάζεται να ακουστούν οι φωνές των λαών και χρειάζονται τα δημοψηφίσματα. Γιατί κάποια στιγμή, πρέπει να υπάρχει ένα αντίβαρο σε αυτά τα διευθυντήρια.

Πράγματι, στο τέλος συμφώνησαν όλοι ότι θα γίνει το δημοψήφισμα. Εγώ τόνισα ότι δεν θα είναι το ερώτημα ναι ή όχι στο ευρώ, αλλά θα είναι για το πακέτο. Το οποίο, βεβαίως θα έχει σχέση με το Ευρώ. Αν ο ελληνικός λαός το απορρίψει, δικαίωμά του. Αλλά πίστευα, και πιστεύω και σήμερα, ότι ο ελληνικός λαός θα είχε συμφωνήσει και θα είχαμε μία άλλη πορεία. Πιο γρήγορα θα βγαίναμε από το μνημόνιο, πιο γρήγορα θα γινόντουσαν οι μεγάλες αλλαγές, θα κάναμε μεταρρυθμίσεις, δεν θα είχαμε τη σκληρή λιτότητα επί κυρίου Σαμαρά. Ο οποίος κύριος Σαμαράς τί έκανε; Πήρε το πρόγραμμα το οποίο λιθοβολούσε, κι αντί να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, το νοικοκύρεμα του κράτους, φόρτωσε με περικοπές και με φόρους την Ελληνική κοινωνία.

Δ. Καμπουράκης: Εδώ που τα λέμε, εφόσον συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι, εφόσον συμφωνήσατε εσείς, γιατί δεν έγινε το δημοψήφισμα αφού συμφωνούσαν όλοι εκτός από τον Βενιζέλο; Ο Βενιζέλος το έκοψε;

Γ. Α. Παπανδρέου: Πολύ καλό το ερώτημα. Εδώ είναι που αποδεικνύεται ακριβώς πώς έγινε η ανατροπή. Όταν πια δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όταν μέσα από το ίδιο σου το κόμμα δεν έχεις τη στήριξη των 151. Δεν μιλάω για όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μιλάω για μία χούφτα ατόμων. Όμως ήταν συνειδητή η επιλογή τους, ήταν οργανωμένες οι επιστολές, κι επαίρονται σήμερα για τις πράξεις τους.

Γ. Οικονομέας: Συμμετείχε και ο κύριος Βενιζέλος σε αυτό;

Γ. Α. Παπανδρέου: Ο κύριος Βενιζέλος έκανε και αυτός δήλωση. Όπως έκαναν και οι άλλοι.

Γ. Οικονομέας: Συμμετείχε σε αυτή την ανατροπή; Αυτό μας λέτε τώρα.

Γ. Α. Παπανδρέου: Αυτά είναι θέματα που εσείς ως δημοσιογράφοι μέσα από το ρεπορτάζ σας πρέπει να τα απαντήσετε.

Γ. Οικονομέας: Οπαδοί σας –και πιστοί οπαδοί σας- αναρωτιούνται γιατί τα σκέφτεστε τώρα;

Γ. Α. Παπανδρέου: Τώρα τα σκέφτηκα;

Γ. Οικονομέας: Μα δεν τα καταγγείλατε πριν. Αυτό λένε. Το πιο λογικό είναι να πείτε: Ξέρετε κύριοι με ανατρέψανε.

Δ. Καμπουράκης: Την ίδια ημέρα, την επόμενη.

Γ. Α. Παπανδρέου: Εγώ είχα ως πρώτο μέλημά μου την ομαλή πορεία της χώρας μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Γ. Οικονομέας: Υπερίσχυσε αυτό λέτε;

Γ. Α. Παπανδρέου: Μην ξεχνάτε τι πέρναγε η χώρα εκείνη τη στιγμή. Μην ξεχνάτε τα έκτροπα στην Εθνική μας Εορτή. Μην ξεχνάτε το κλίμα των «Αγανακτισμένων». Μην ξεχνάτε τη συγκρουσιακή αντίληψη και όλοι να λένε περί εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ.

Φορτώθηκα την ευθύνη να είμαι ο σταθεροποιητικός παράγοντας σε μία κατάσταση, που όπως σας είπα, δεν μου αναλογούσαν αυτές ευθύνες. Τις ανέλαβα. Τις αναλαμβάνω και σήμερα. Αναλαμβάνω και σήμερα τις ευθύνες μου, φτιάχνοντας ένα νέο ΚΙΝΗΜΑ από την αρχή, με τις αξίες, με τα οράματα που υπήρχαν από την 3η Σεπτέμβρη του 1974.

 

Δ. Καμπουράκης: Βλέπετε πιθανότητα Grexit, αυτό που κουβεντιάζεται ή δεν κουβεντιάζεται στην Ευρώπη; Υπάρχει αυτό το πράγμα; Το έχουμε στο κεφάλι μας;

Γ. Α. Παπανδρέου: Θεωρώ ότι οι εταίροι μας δεν θέλουν να φύγουμε από το Ευρώ. Εμείς δεν το θέλουμε. Αν όμως κάνουμε κουταμάρες, υπάρχει αυτή η περίπτωση.

Δ. Καμπουράκης: Η κουταμάρα θα είναι να μην υπογράψουμε πρόγραμμα.

Γ. Α. Παπανδρέου: Οι χειρισμοί. Να το πω απλά, το να το παίξουμε μάγκες. Επειδή μου λέτε για διαπραγμάτευση, να το έπαιζα μάγκας; Αντιπαρατέθηκα με την κυρία Μέρκελ, όταν ζήτησε να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου της Ελλάδας στην ΕΕ.

Γ. Οικονομέας: Έφτασε σε αυτό το σημείο;

Δ. Καμπουράκης: Σε ποιο; Σε συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις;

Γ. Α. Παπανδρέου: Βεβαίως. Ενώπιον και των 27 Πρωθυπουργών.

Δ. Καμπουράκης: Σε ποια Σύνοδο θυμάστε;

Γ. Α. Παπανδρέου: Ήταν σε σύνοδο – έχω κάνει και δηλώσεις μετά – που διαμορφωνόταν κάποιο κομμάτι του προγράμματος. Έλεγε: «Εμείς σας δίνουμε λεφτά. Κακώς σας δίνουμε λεφτά». Αυτή ήταν η αντίληψή τους. «Κακώς σας δίνουμε λεφτά. Δεν έπρεπε να χρειάζεστε λεφτά. Άρα, λοιπόν, πρέπει να υπάρξει και κάποια τιμωρία, ώστε να παραδειγματιστούν και άλλοι». Και απάντησα: «Ποια τιμωρία, για πείτε μου.» Τα λέω απλά και γρήγορα: «Θα σας πάρουμε την ψήφο, δεν θα μπορείτε να ψηφίσετε στην ΕΕ». Τη απάντησα: «Τι εννοείτε ότι θα μας πάρετε την ψήφο; Έτσι κι αλλιώς με το οικονομικό πρόγραμμα εσείς, οι δανειστές, έχετε τον πρώτο λόγο αναγκαστικά, μέσα στη διαπραγμάτευση». Και λέει: «Όχι, για όλα τα θέματα». Και ρωτώ ξανά: «Δηλαδή αν υπάρχει ένα θέμα για την Κύπρο ή ένα θέμα για την Τουρκία ή ένα θέμα για κάποια άλλη βαλκανική χώρα ή κάποιο ζήτημα εθνικής σημασίας> δεν θα έχουμε λόγο εμείς»; Μου απάντησε: «Δεν θα έχετε λόγο».

Απάντησα κι εγώ λοιπόν: «Πάρτε τα λεφτά, πάρτε τα κλειδιά και φεύγω. Δεν με ενδιαφέρει».

Συγκρουστήκαμε. Ήμουν μόνος.

Ξέρετε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις οι μεν ήταν τιμωρητικοί. οι δε άλλοι φοβόντουσαν μήπως κολλήσουν λέπρα, την ίδια αρρώστια που είχε η Ελλάδα.

Γ. Οικονομέας: Μέχρι και για τις φωτογραφίες έχετε πει. Έτσι είναι;

Γ. Α. Παπανδρέου: Φοβόντουσαν να βγάλουν φωτογραφία μαζί μου. Σου λέει: «Πού να βγάζουμε τώρα φωτογραφία, μήπως βγει στις αγορές και κολλήσουμε».

Τελικά, απέσυρε αυτή την πρόταση. Και  μάλιστα, ήρθε αμέσως μετά ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός και μου είπε πως δεν έχει ξαναζήσει ποτέ στη ζωή μου τέτοια σκληρή κόντρα στην ΕΕ.

Άρα, σκληρές διαπραγματεύσεις κάναμε και σταθήκαμε όρθιοι. Και διαπραγματευόμασταν συνεχώς. Πώς πήραμε το κούρεμα; Το κούρεμα έτσι ήρθε από τον ουρανό; Δεν διαπραγματευτήκαμε το κούρεμα;

Δ. Καμπουράκης: Άλλοι το αμφισβητούν. Το PSI το αμφισβητούν, ότι δεν έγινε τίποτα.

Γ. Α. Παπανδρέου: Με συγχωρείτε. Δεν είναι τίποτα τα 120 δισεκατομμύρια; Δηλαδή 120 δισεκατομμύρια που θα πληρώσει ο Ελληνικός λαός. Δεν είναι τίποτα;

Γ. Οικονομέας: Κύριε Πρόεδρε σας διαβάζω επί λέξει το μήνυμα που πήραμε γιατί έχουμε καλέσει τους τηλεθεατές να στέλνουν ερωτήματα. «Τα στελέχη που εσείς συστήσατε στους ψηφοφόρους από το 2009 και μετά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μοιάζουν να σας έχουν εγκαταλείψει. Στο ΚΙΝΗΜΑ έχουν ενεργό ρόλο μόνο Ξυνίδης, Σαχινίδης και Πεταλωτής. Ο Μόσιαλος, η Μπιρμπίλη, ο Ραγκούσης, η Μπατζελή, ο Κουβέλης, ο Παμπούκης, ο Μπόλαρης, ο Μανιάτης, η Τζάκρη δεν σας ακολούθησαν. Όταν οι πιο πιστοί σας άνθρωποι δεν υποστηρίζουν το εγχείρημά σας, πώς περιμένετε να σας ψηφίσει ο Ελληνικός λαός;».

Λέω τώρα κάτι που σίγουρα θα το έχετε ξανακούσει.

Γ. Α. Παπανδρέου: Πρώτα από όλα, υπάρχει ένας ενθουσιασμός στη λαϊκή βάση μας. Και το βλέπετε και από τις συγκεντρώσεις που κάνουμε. Είναι ένα νέο ξεκίνημα. Εγώ είμαι ανοιχτός. Δεν προσπάθησα να συγκολλήσω διάφορες προσωπικότητες.

Γ. Οικονομέας: Μιλάμε για δικούς σας ανθρώπους. Τελείως δικούς σας.

Γ. Α. Παπανδρέου: Πάρα πολλοί είναι κοντά. Πάρα πολλοί στηρίζουν με τον τρόπο τους. Και πιστεύω ότι θα ξανασυναντηθούμε πολύ σύντομα στο δρόμο μίας ενωμένης παράταξης, η οποία όμως πρέπει να διαμορφωθεί πάνω σε αξίες. Πάνω στα οράματα τα οποία είχαμε. Αυτά είναι που προδόθηκαν. Αυτά είναι που χάσαμε. Δεν είναι οι ταμπέλες. Χάθηκαν οι αξίες και γίναμε συνιστώσα μιας συντηρητικής Δεξιάς. Αντί να είμαστε εμείς οι ριζοσπαστικοί που αλλάζουμε τη χώρα ακολουθήσαμε τη σκληρή λιτότητα που ο κύριος Σαμαράς ακολούθησε.

Δ. Καμπουράκης: Αν τύχει και μείνετε εκτός, αργήσετε και πάρετε 2,9%, θα συνεχίσετε, θα μείνετε;

Γ. Α. Παπανδρέου: Πρώτα από όλα έχω την πεποίθηση ότι θα είμαστε μέσα στη Βουλή.

Γ. Οικονομέας: Τώρα μιλάμε με βάση τις δημοσκοπήσεις. Έστω και εάν πάρετε 3,1% θα σας ικανοποιήσει; Έναν Πρωθυπουργό που πήρε 45%;

Γ. Α. Παπανδρέου: Οι Παπανδρέου δεν είναι για τα εύκολα, ούτε σιγουρατζήδες.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου πήγε έξι φορές φυλακή και εξορία.

Ο πατέρας μου, ο Ανδρέας Παπανδρέου, δύο φορές. Ξεκίνησε από την αρχή, όταν δεν χρειαζόταν να ξεκινήσει, το 1974.

Εμείς παλεύουμε και συγκρουόμαστε με καταστάσεις, οι οποίες θεωρούμε ότι υπονομεύουν τα δικαιώματα, υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του Ελληνικού λαού.

Κι εγώ συγκρούστηκα.

Θέλω να λυτρώσουμε αυτή την παράταξη από τη λογική να είμαστε παρακολούθημα μιας συντήρησης.

Θέλω να λυτρώσω αυτή την παράταξη από το ότι έχουν χαθεί οι αξίες και αυτή η πορεία η αντισυστημική, η ριζοσπαστική, που υπήρχε πάντα ως παράδοση στο ΠΑΣΟΚ.

Αυτό είναι το νέο ξεκίνημα. Και μπορώ να πω ότι είναι η αρχή.

Εγώ από τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, θα συνεχίσω αυτόν τον αγώνα με όλους τους συντρόφους και τους φίλους, με την αυτοοργάνωση, με ένα νέο πρότυπο.

Γ. Οικονομέας: Οπωσδήποτε να ευχηθούμε να γίνει ό,τι καλύτερο για τη χώρα καταρχήν και μετά για όλους τους άλλους.

Δ. Καμπουράκης: Ευχόμεθα τα καλύτερα. Καλημέρα.

Γ. Α. Παπανδρέου: Καλή σας ημέρα.