Σημεία συνέντευξης Γιώργου Πεταλωτή Εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στην εκπομπή «Εκλογές 2015: Η ώρα της Κάλπης»

Σχετικά με τις δηλώσεις Μέρκελ για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Γ. Πεταλωτής: Αυτή η εικόνα που είδαμε από την κυρία Μέρκελ σήμερα, είναι μία εικόνα που θα μπορούσαμε να δούμε πριν κάποια χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε έναν κύκλο, βρισκόμαστε ακριβώς σε ένα σημείο του κύκλου. Βρισκόμαστε ως χώρα σε ένα σπιράλ, όπου δεν βρισκόμαστε στην κορυφή. Πηγαίνουμε στην κορυφή και γυρίζουμε κάτω.

Έχουμε μία εσωτερική συζήτηση, η οποία μάλλον δεν μπορεί να βρει και να αγγίξει – πόσο μάλλον να αντιμετωπίσει – τις αιτίες αυτής της κρίσης.

Η κυρία Μέρκελ και οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης ήταν που το 2009 και το 2010 αντιλαμβάνονταν το μεγάλο ζήτημα της Ελλάδος ως ένα ελληνικό ζήτημα.  Φτάσαμε στο 2015 είναι πάλι στην κορυφή μίας πολιτικής πυραμίδας. Εκεί διαφωνώ με την κα Φωτίου που λέει δεν διαπραγματεύομαι με τη Μέρκελ αλλά με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι προσωποποιημένοι. Και αυτά τα χρόνια, η δύναμη στην Ευρώπη είναι η Γερμανία. Εάν δεν έχουμε αυτό κατά νου και νομίζουμε ότι κάποιοι είναι κακοί διαπραγματευτές και εμείς θα είμαστε οι καλοί διαπραγματευτές, λυπάμαι αλλά θα ξυπνήσουμε μετά τις εκλογές με άλλα όνειρα από αυτά που κοιμηθήκαμε.

Σχετικά με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της GPO

Μ.Καψής: Έφυγε βέβαια ο κος Θεοδωρικάκος αλλά τα πρώτα δείγματα  δεν είναι και πολύ ενθουσιώδη.

Γ. Πεταλωτής: Εγώ θα περίμενα να είναι ο κος Θεοδωρικάκος εδώ για να μας πει αν πραγματικά μπορεί μέσα σε 3 ημέρες ένα καινούριο κόμμα να μετρηθεί και εάν μπορεί να θεωρηθεί κακό το αποτέλεσμα.

Θ. Φωτίου: Καλά πόσο καινούριοι είστε;

Γ. Πεταλωτής: Ως κόμμα είμαστε λίγες ημέρες.

Θ.Φωτίου: Είστε παλιό, φθαρμένο καθεστώς που μας πήγε στο Καστελόριζο. Ποιοι καινούριοι είστε;

Γ. Πεταλωτής:  Μήπως τα μπερδεύετε με το κόμμα σας;

Ι. Τζαμτζης: Στο κόμμα σας τους μαζέψατε όλους αυτούς. Τί παραπονιέστε;

Γ. Πεταλωτής: Προτού ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει μεγάλο κόμμα νομίζω πως υπήρχαν και περιθώρια πιο ευγενικής συζήτησης. Η αλαζονεία είναι σε καλπάζουσα.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μέσα σε 3 ημέρες ίδρυσης ενός κόμματος, του οποίου ακόμα το όνομα δεν έχει εμπεδωθεί, ακόμα το λένε κόμμα Παπανδρέου ή ό,τι άλλο, έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι πολύ συγκεκριμένο. Όπως ξέρουμε τρέχουν δημοσκοπήσεις που θα μας δείξουν και παραπάνω.

Εκείνο όμως που πραγματικά δεν μας αγχώνει είναι επειδή ακριβώς γνωρίζουμε ότι υπήρχε αναγκαιότητα να υπάρξουμε. Και αυτή η δυναμική θα φανεί και μέσα από τα ψηφοδέλτια.

Εκείνο που εντέλει είναι το σημαντικό για εμάς, είναι σε αυτή την προεκλογική περίοδο που βρισκόμαστε, ενόψει πολιτικών εξελίξεων και ίσως πολιτικών αλλαγών, να μπορέσουμε να δούμε τις πραγματικές ανάγκες. Να μη φτάσουμε ξανά, όπως είπα και προηγουμένως, 5 χρόνια μετά την κρίση, να βιώνουμε όλα αυτά που βιώνουμε τώρα. Ότι σε λίγο θα βγαίναμε από το μνημόνιο όπως έλεγε η κυβέρνηση και είδαμε να επανερχόμαστε.

Ούτε φυσικά θα περιμένουμε να δούμε το ΣΥΡΙΖΑ να είναι αντιμνημονιακός και πάλι μετά τις εκλογές αν είναι πρώτη δύναμη. Και εύχομαι οι εσωτερικές του αντιφάσεις να του επιτρέψουν να γίνει ρεαλιστής. Μακάρι να μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί. Αν και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ήταν οι κακοί διαπραγματευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι καλοί.

Σχετικά με τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ

Μ. Καψής: Εσείς θα στηρίζατε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώστε να γίνει η διαπραγμάτευση με άλλο τρόπο; Θα μπορούσατε να δώσετε ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Γ. Πεταλωτής: Εμείς αυτό που λέμε, και το πιστεύουμε, και αυτό έκανε ο Γ. Παπανδρέου από το 2009, όταν μιλούσαμε για εθνικές συναινέσεις και συνεννοήσεις. Μόνοι μας πήραμε το πολιτικό κόστος να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε την κρίση μίας χώρας η οποία πτώχευε από ώρα σε ώρα. Γι’ αυτό αυτές οι σκηνές με την κα Μέρκελ μου είναι εξαιρετικά οικείες. Γιατί την ψυχρότητα που είχαμε αντιμετωπίσει από την κα Μέρκελ, εμείς μόνοι μας, ως μοναδική πολιτική δύναμη, κάποιοι τη μετέτρεπαν σε γραμμάτια για να γίνουν κυβέρνηση. Και βρίσκονταν στο Σύνταγμα και χειροκροτούσαν άλλες καταστάσεις.

Μ. Καψής: Την ψυχρότητα την αντιμετωπίσατε γιατί καθυστερήσατε κάποιους μήνες να πάρετε μέτρα τα οποία φώναζες όλη η Ευρώπη ότι έπρεπε να ληφθούν. Το ΠΑΣΟΚ επέμενε τότε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμά του και τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Γ. Πεταλωτής: Αυτό λέτε εσείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι βιαστήκαμε να μπούμε στο μνημόνιο. Άλλα αν νομίζετε ότι η όλη η Ευρώπη έλεγε «πάρτε μέτρα» όταν πολλές φορές όλη η Ευρώπη έλεγε βγείτε έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί είστε το απόστημα της Ευρωζώνης. Τότε ήταν ακριβώς που το έλεγαν.

Εν πάση περιπτώσει, ελπίζω να υπάρξει μία κυβέρνηση μετά τις εκλογές που θα δημιουργήσει συνθήκες συγκλίσεων και συναινέσεων, όχι σε επίπεδο συγκυβέρνησης όπως υπήρχε το τελευταίο διάστημα. Γιατί είδαμε και τα αποτελέσματα μίας συγκυβέρνησης η οποία, άκριτα πολλές φορές, πήγαινε τη χώρα προς μία κατεύθυνση. Ελπίζουμε όμως να μπορέσουμε πραγματικά να συμβάλουμε, σε πολιτικό επίπεδο, έτσι ώστε να υπάρξουν προοδευτικές λύσεις, να γίνουν οι διορθώσεις και οι μεγάλες αλλαγές που απαιτείται να γίνουν. Γιατί αν δεν τις κάνουμε αυτές, εμείς οι ίδιοι, τις αλλαγές στη χώρα μας, αν δεν υπάρξει αυτό το ελληνικό σχέδιο, που μέχρι τώρα το λέμε πολύ θεωρητικά αλλά κάποτε πρέπει να το φτιάξουμε, σε λίγο καιρό και σε πολύ λίγους μήνες –και αμφιβάλλω αν θα φτάσουμε στο σημείο που έλεγε ο κος Λαπαβίτσας ότι βρισκόμαστε σε ασφάλεια μέχρι τον Ιούνιο- θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ χειρότερες κρίσεις.

Εμείς είμαστε εδώ. Θα συμβάλλουμε πολιτικά με όποιον τρόπο μπορούμε. Δεν μας ενδιαφέρουν ούτε τα υπουργεία ούτε οι καρέκλες.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.

Γ.Πεταλωτής: Θα ήθελα να πω για τις μεταρρυθμίσεις που αναφέρει ο κος Τζαμτζής. Ο κος Σαμαράς προχθές ανέφερε 10 μεταρρυθμίσεις. Δεν ήταν ούτε μία της κυβέρνησής του. Ήταν μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του κου Παπανδρέου και δεν είχε ούτε μία μεταρρύθμιση να πει. Ούτε μία. Μακάρι να τις κάνατε.

Ι. Τζαμτζής: Εμείς τολμήσαμε ως κυβέρνηση και προχωρήσαμε.

Γ. Πεταλωτής: Τί τολμήσατε; Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση; Τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ; Τις προμήθειες; Το οικονομικό περιβάλλον με τις off shore; Τίποτα. Είπε δέκα μεταρρυθμίσεις που είναι μεταρρυθμίσεις Παπανδρέου. Πείτε μου μία μεταρρύθμιση του κου Σαμαρά; Ούτε μία.

Ι. Τζαμτζής:  Επειδή νωρίτερα μιλήσατε για συναίνεση, πρέπει να σας πω ότι όταν ο Καραμανλής το 2009, το Μάρτιο, ζητούσε συναίνεση δεν τη δίνατε. Μη μιλάτε για συναίνεση λοιπόν.

Γ. Πεταλωτής:  Πότε στις εκλογές; Όταν έφερε 350 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος;