Συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου Προέδρου ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην εφημερίδα «Realnews» και στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή | 18-01-2015

Συνέντευξη

Γιώργου Α. Παπανδρέου

Προέδρου ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Στην εφημερίδα «Realnews»

Και στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Ευ. Βενιζέλος και στελέχη του ΠΑΣΟΚ σας κατηγορούν ότι ιδρύσατε νέο κόμμα για προσωπικούς λόγους. Φέρετε το βάρος της διάσπασης ενός ιστορικού κόμματος κ. Παπανδρέου;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το αντίθετο κ. Σκουρή. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία να ξαναδώσουμε ζωή σε έναν ιστορικό χώρο ο οποίος συνεχώς συρρικνωνόταν και έμπαινε όλο και περισσότερο στο περιθώριο της πολιτικής ζωής της χώρας αλλά και της συνείδησης των πολιτών. Το ΚΙΝΗΜΑ είναι η νέα αρχή που εμπνέεται από τις καλύτερες παραδόσεις και παρακαταθήκες της προσφοράς του ΠΑΣΟΚ στη δημοκρατική, κοινωνική και οικονομική πρόοδο της χώρας. Όπως έκανε ο Αντρέας το 1974 – νέα αρχή, μία ρήξη με το κομματικό κατεστημένο. Η απόφαση ήταν δύσκολη, πρώτα απ όλα για μένα που η ζωή μου όλη είναι ταυτισμένη με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν είναι υπόθεση ενός, είναι υπόθεση πολλών. Απαντά στην αγωνία χιλιάδων δημοκρατών που ένιωθαν να ασφυκτιούν και να μην έχουν πια φωνή. Κρατάμε τα θετικά του παρελθόντος και κτίζουμε σε υγιείς βάσεις και από την αρχή τη μεγάλη παράταξη των δημοκρατών και σοσιαλιστών πολιτών που εμπνέονται από την προσφορά των κινημάτων της σοσιαλδημοκρατίας, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της οικολογίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλώσατε πρόσφατα πως «εγώ δεν έχω ιστορία ανατροπών κυβερνήσεων, άλλοι έχουν». Εννοούσατε και τον διάδοχό σας στο ΠΑΣΟΚ κ. Πρόεδρε; Όντως πιστεύετε ότι ανατραπήκατε;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτά τα ξέρει όλος ο κόσμος κύριε Σκουρή. Επαναλαμβάνω: Ενώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ η πρόταση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα ως «λυτρωτική», την επομένη ξεκίνησαν οι ανεξαρτητοποιήσεις ή οι απειλές για ανεξαρτητοποίηση. Ουσιαστικά πήγα στις Κάννες μόνο με τυπική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είχα ήδη ανατραπεί.

Ναι, πράγματι, δεν έχω ιστορία ανατροπών εκλεγμένων κυβερνήσεων. Δεν νομίζω ότι η φράση αυτή έχει ανάγκη περαιτέρω εξήγησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις Κάννες τι ακριβώς συνέβη με τον κ. Μπαρόζο, τον τότε Πρόεδρο της Κομισιόν;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αν αναφέρεστε σε παρασκηνιακές συζητήσεις που φέρεται να είχε ο κ. Barroso στις Κάννες σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, δεν τις γνωρίζω, τα διάβασα όπως και εσείς στις εφημερίδες. Πρέπει να ρωτήσετε τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της συζήτησης αυτής.

Αυτό που εγώ γνωρίζω είναι ότι στις Κάννες εξηγήσαμε στους εταίρους μας το νόημα της πρωτοβουλίας μας για το δημοψήφισμα. Γράφτηκαν πολλές υπερβολές για το τι συνέβη εκεί και για τη στάση του κ. Σαρκοζύ, ο οποίος είναι αλήθεια έδειξε πιο εκνευρισμένος από τους άλλους συνομιλητές μας, είναι ωστόσο γνωστός για τον ευέξαπτο χαρακτήρα του.

Παρά τις όποιες επιφυλάξεις, φύγαμε από τις Κάννες με δεδομένο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρούσε στο δημοψήφισμα, πρωτοβουλία που αποτελεί εξάλλου κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας. Το δημοψήφισμα θα αφορούσε το περιεχόμενο της συμφωνίας για το 2ο πρόγραμμα στήριξης και το κούρεμα του χρέους. Είχε μάλιστα καταρχήν προσδιοριστεί και ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Και οι εταίροι μας θα περίμεναν την έκβαση του δημοψηφίσματος για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Με την άφιξή μου στην Αθήνα, ενημερώθηκα ότι ό τότε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είχε διαφοροποιηθεί με δήλωσή του, αλλάζοντας άποψη για το δημοψήφισμα σε σχέση με όσα είχε υποστηρίξει δημοσίως δύο μέρες νωρίτερα. Το τι επακολούθησε είναι γνωστό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η απόφασή σας για δημοψήφισμα ήταν λάθος;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αν είχε γίνει το δημοψήφισμα, θα ήταν άλλη η κατάσταση σήμερα. Θα είχαμε κερδίσει πολύτιμο χρόνο που χάσαμε σε ατέρμονους καυγάδες, διαδοχικές αλλαγές κυβερνήσεων, συνεχείς εκλογές που μας έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας, κυβιστήσεις που απέδειξαν την υποκριτική στάση όσων προηγουμένως δεν ήθελαν να παράσχουν συναίνεση για μικροκομματικούς λόγους. Θα είχε αποκατασταθεί πολύ γρήγορα η ηρεμία και η εμπιστοσύνη στην πορεία της χώρας μας και θα είχαμε βγει από την ύφεση πολύ νωρίτερα, γλιτώνοντας ανυπολόγιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Οι πολίτες, αν τους εμπιστευτούμε, θα προτιμήσουν τη σταθερή πορεία της Ελλάδας στο ευρώ. Αυτό δεν λένε όλες οι δημοσκοπήσεις;

Το δημοψήφισμα ήταν λάθος για όσους προτίμησαν τις προσωπικές στρατηγικές από το συμφέρον της χώρας, για όσους δεν ήθελαν να αποκαλυφθεί η υποκρισία τους και να τους προσπεράσει ο λαός με τη ψήφο του. Έβαλαν για άλλη μια φορά τις προσωπικές και κομματικές φιλοδοξίες του πάνω από το καλό της χώρας.

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο: το δημοψήφισμα που δεν έγινε, επιτέλεσε τελικά εθνικό σκοπό. Υπό το φόβο του αδειάσματος από τους εκλογείς στην κάλπη ενός δημοψηφίσματος, ο κ. Σαμαράς δέχτηκε επιτέλους να στηρίξει τη Συμφωνία των Βρυξελλών, ενώ την κατήγγειλε έως τότε και κώφευε έως τότε σε όλες τις εκκλήσεις για συναίνεση, τόσο τις δικές μου, όσο και των ξένων ηγετών.

Στη ζωή μου, έχω συναντήσει όλων των ειδών τις ανυπόστατες κριτικές. Από τις πιο αντιφατικές ήταν με το δημοψήφισμα: κλείνοντας τη συμφωνία για το 2ο πρόγραμμα και για το χρέος, ήμουν προδότης και υποταγμένος στις ξένες δυνάμεις, αλλά θέτοντας τη συμφωνία αυτή στην έγκριση των Ελλήνων πολιτών, δεν ήμουν αρκετά υπάκουος στις ξένες δυνάμεις. Η υποκρισία έσπασε κάθε ρεκόρ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνετε αυτοκριτική για την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο κ. Πρόεδρε;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω κάνει αυτοκριτική όσο κανένας. Λάθη, παραλείψεις, συμβιβασμούς που δέχθηκα κάτω από την πίεση να μην βιώσει η ελληνική οικογένεια την εθνική τραγωδία βίαιης χρεοκοπίας. Αλλά σας παρακαλώ, να γίνει όποια κριτική χρειάζεται στους πυροσβέστες, με τους εμπρηστές της χώρας που την χρεοκόπησαν και έφυγαν θα ασχοληθεί κανείς;

Το πρόβλημα με την ερώτησή σας κύριε Σκουρή, και πολλών παρόμοιων ερωτήσεων, είναι ότι εμπεριέχουν ως δεδομένη την άποψη ότι το Μνημόνιο ήταν το πρόβλημα της χώρας. Πριν το Μνημόνιο, ήταν όλα καλά, αν δεν είχαμε Μνημόνιο, θα ήμασταν μια χαρά.

Ε, λοιπόν δεν είναι έτσι. Το πρόβλημα ήταν το πελατειακό πάρτι ασυδοσίας που κορυφώθηκε την περίοδο 2004-2009. Βρέθηκα Πρωθυπουργός μιας χώρας που αποκαλύφθηκε ξαφνικά ότι είχε 36 δις ευρώ ετήσιο έλλειμμα, 16% του ΑΕΠ. Για να το πω πιο απλά και λαϊκά, «μπαίναμε μέσα» ως χώρα 36 δις ευρώ το χρόνο. Από αυτά τα 25 δισεκατομμύρια ήταν πρωτογενές έλλειμμα. Δέκα φορές ο ΕΝΦΙΑ κύριε Σκουρή. Περισσότερο από όλα τα χρήματα για τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων για ένα χρόνο. Το μεγέθη είναι ασύλληπτα.

Ο αγώνας δρόμου που κάναμε για να μην χρεοκοπήσουμε ήταν χωρίς προηγούμενο. Σε ένα δυσμενές περιβάλλον όπου κανείς πια δεν εμπιστευόταν την Ελλάδα. Σε μια συντηρητική Ευρώπη ομοϊδεατών του κ. Σαμαρά όπου κυριαρχούσαν οι τιμωρητικές διαθέσεις σε βάρος της Ελλάδας. Σε μια χώρα όπου τα άλλα κόμματα σφύριζαν αδιάφορα, με πρώτη τη ΝΔ που πήδηξε από το καράβι 100 μέτρα πριν την πρόσκρουση στα βράχια.

Απαιτήθηκε ένας μοναχικός διπλωματικός μαραθώνιος τρόμου μέχρι να πείσω τους συντηρητικούς εταίρους μας να μην μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε. Η βοήθεια ήλθε την τελευταία στιγμή, κυριολεκτικά την παραμονή της στάσης πληρωμών.

Να θυμίσω όμως και μερικά αντικειμενικά δεδομένα σε σχέση με το πρώτο Μνημόνιο που όλοι παριστάνουν ότι ξεχνούν.

Πρώτον, σας παροτρύνω να συγκρίνετε το πρώτο Μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνησή μου με τα επόμενα για να δούμε και πόσο στέκει ο μύθος του «ποιος είναι ο καλός διαπραγματευτής».

Δεύτερον, ξέρετε πόσο είχαμε καταφέρει να μειώσουμε το έλλειμμα του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009, με μέτρα προ Μνημονίου που ξεκινήσαμε να παίρνουμε αμέσως μετά τις εκλογές; 40% μείωση κύριε Σκουρή. Ποια κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας ξεκίνησε τη θητεία της καταργώντας χιλιάδες stage στο Δημόσιο, καταργώντας σωρεία αμειβόμενων επιτροπών, κόβοντας υπερωρίες, μειώνοντας δραστικά τους συμβασιούχους; Μόνο η δική μας κυβέρνηση. Καμμία άλλη.

Και τρίτον, θυμίζω ότι μετά από εμάς, άλλες 3 χώρες μπήκαν σε πρόγραμμα: Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος. Σε καμία από τις χώρες αυτές δεν διχάστηκε το πολιτικό σύστημα σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς». Μόνο εμείς. Το ότι επί τόσα χρόνια είμαστε οι μόνοι που συνεχίζουμε να δείχνουμε το δάκτυλο που δείχνει το πρόβλημα είναι απόδειξη της ανωριμότητας και υποκρισίας του εγχώριο πολιτικού συστήματος. Παρεμπιπτόντως, συζητώντας συνεχώς για το πόσο κακό είναι το Μνημόνιο, είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε ακόμα βγει από αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όντως κ. Πρόεδρε προτείνατε τον κ. Βενιζέλο για πρωθυπουργό;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι. Δεν πρότεινα τον κ. Βενιζέλο για πρωθυπουργό. Η αλήθεια είναι εξαιρετικά απλή και καθαρή. Όταν στη συνεννόηση με τους άλους αρχηγούς των κομμάτων παρουσιάστηκε δυστοκία στο να συμφωνηθεί το πρόσωπο που θα με διαδεχόταν ως πρωθυπουργός, ζήτησα τη γνώμη και τις προτάσεις κορυφαίων υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι από αυτούς πρότειναν, μεταξύ άλλων προσώπων, και τον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος, ωστόσο, ουδέποτε προτάθηκε από εμένα, διότι υπήρξε τελική συμφωνία στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου.

Αλλά επειδή ακούω διάφορα. Όλα αυτά τι σημαίνουν; Ότι δεν συνέβαλε στην ανατροπή; Υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα. Όλοι τα γνωρίζουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε πως έχει δώσει στον εισαγγελέα στοιχεία για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ επί των ημερών σας. Πώς το σχολιάζετε; Και τι απαντάτε στις κατηγορίες που δέχεστε;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Φτάνει πια με τα υπονοούμενα και τις διαρροές που κλείνουν το μάτι σαν να μου προτείνουν κάποια υπόγεια συναλλαγή ή να εκβιάζουν για να εξαγοράσουν την σιωπή μου. Δεν συναλλάσσομαι και δεν φοβάμαι τίποτα. Επαναλαμβάνω την πρότασή μου: να γίνει τώρα ξανά κοινός έλεγχος στα οικονομικά όλων των κομμάτων από το 2000 μέχρι σήμερα, για να δούμε πότε και ποιοι επιχείρησαν να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους.

Τα κόμματα λειτουργούσαν επί δεκαετίες σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας και είμαι ο πρώτος που προσπάθησα να βάλω τέλος σε αυτό το καθεστώς, βάζοντας κανόνες.

Τέλος, παρά το ότι το 2004 το ΠΑΣΟΚ είχε περισσότερα χρέη από τη ΝΔ και ενώ την περίοδο 2004-2009 το ΠΑΣΟΚ, ως δεύτερο κόμμα, είχε μικρότερη επιχορήγηση από τη ΝΔ, καταφέραμε το 2010 να χρωστάμε λιγότερα απ ό,τι η Ν.Δ. Και όμως, όλη η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τις μεθόδους αυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε λάθος τη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μια ζωή πάλεψα για ευρύτερες συναινέσεις. Προσέφερα συναίνεση ακόμα και στον κ. Καραμανλή αν αποτολμούσε πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, για ευνομία, για μεγάλες αλλαγές στο χώρο της παιδείας. Το αρνήθηκε, και εκ των υστέρων αντιλαμβανόμαστε όλοι καλύτερα το γιατί.

Από την πρώτη στιγμή της κρίσης είπα ότι τώρα είναι η ώρα μιας ευρύτατης εθνικής συναίνεσης. Είπα ότι αν δεν κτίσουμε τώρα συναινέσεις, την ώρα της μεγαλύτερης κρίσης που έπληξε ποτέ τη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, πότε θα το κάνουμε; Δυστυχώς, η φωνή μου ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», με αποτέλεσμα να χάσουμε χρόνο, να αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική μας θέση, να εξασθενεί η εμπιστοσύνη στη χώρα μας, να καθυστερεί η έξοδος από την κρίση, να βαθαίνει η ύφεση και να αυξάνεται το κοινωνικό και οικονομικό κόστος από την κρίση. Χάσαμε πολλά χρόνια από την έλλειψη συναίνεσης. Θα είχαμε προ πολλού ξεμπερδέψει από τα μνημόνια, όπως τα καταφέρνουν καλύτερα οι άλλες χώρες χάρη στη συναίνεση.

Άρα η συναίνεση και η συνεργασία είναι απαραίτητες. Αλλά άλλο συναίνεση και συνεργασία και τελείως άλλο ταύτιση και αλλοτρίωση. Άλλο συνεργασία, τελείως άλλο η πελατειακή μοιρασιά της εξουσίας με συστήματα «4-2-1». Συνεργασία σημαίνει συλλογική λειτουργία και σεβασμό στη δημοκρατία, όχι κατάργηση κάθε έννοιας συλλογικότητας και υπόγειες διαδρομές σε επίπεδο κορυφής με χρυσαυγίτες. Σημαίνει πλαίσιο αρχών με συγκεκριμένους προγραμματικούς στόχους για να βγούμε από την κρίση, αντιμετωπίζοντας και τα βαθύτερα αίτια, αλλάζοντας τη χώρα προς το καλύτερο, όχι αποδόμηση των μεγάλων προγραμματικών αλλαγών που ξεκινήσαμε την περίοδο 2009-2011. Σημαίνει προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο που τηρούν όλοι, όχι κουρελόχαρτο που δεν λαμβάνει κανείς υπόψη του.

Άρα το πρόβλημα δεν ήταν επί της αρχής η συνεργασία με τη ΝΔ, αλλά το περιεχόμενό της και το πως εξελίχθηκε. Πρόκειται για διασυρμό κάθε έννοιας συνεργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετεκλογικά, αποκλείετε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ και τον Αντ. Σαμαρά και γιατί;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ερώτημα είναι αν αυτοί θα συνεργαστούν με το ΚΙΝΗΜΑ μας. Εμείς δεν θα γίνουμε πατερίτσα κανενός, για οφίτσια. Θα επιβάλλουμε σαφέστατο προγραμματικό πλαίσιο προοδευτικών αλλαγών που θα τηρηθεί στο ακέραιο. Θα επιβάλλουμε πραγματική κυβερνητική συνεργασία με συλλογικές αποφάσεις. Και ρωτώ: Έκανε τίποτα από όλα αυτά τα τελευταία δυόμιση χρόνια ο κ. Σαμαράς; Πώς μπορεί κανείς να του έχει εμπιστοσύνη; Είχε στήριξη που η δική μου κυβέρνηση ποτέ δεν είχε και τα έκανε μαντάρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, κυβέρνηση με «προοδευτικό πρόσημο» δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς κορμός να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, χωρίς αυτοδυναμία, θα το στηρίξετε, θα παράσχετε ψήφο ανοχής, τι θα πράξετε; Και υπό ποίες προϋποθέσεις;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επαναλαμβάνω: Το ζήτημα είναι αν αυτοί θα θέλουν να συνεργαστούν με εμάς. Γιατί εμείς δεν θα είμαστε μία απλή προσθήκη αριθμού βουλευτών για να λέμε ότι συνεργαζόμαστε. Κανείς δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες μόνος του το έργο που έχει να γίνει, το καταλαβαίνετε κύριε Σκουρή; Όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, ένα στόχο θα πρέπει να έχει: να κτίσουμε την «μεταπελατειακή» Ελλάδα. Αν κάποιοι το μόνο που θέλουν είναι να αλλάξουν τα καπέλα των εχόντων εξουσία σε ένα πελατειακό κράτος, εμείς δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με αυτούς. Αυτή είναι η βασική αρχή του προγραμματικού πλαισίου που εμείς θα προτείνουμε σε μια μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας. Και η δική μας στάση θα διαμορφωθεί ανάλογα με την ανταπόκριση σε αυτές τις προτάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλά στελέχη σας, που θλίβονται για τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, λένε πως «ότι έγινε, έγινε, να δούμε εάν μπορεί να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την επανενοποίησή του, μετά τις εκλογές». Υπάρχει περίπτωση να ξανασυζητήσετε με τον ευ. Βενιζέλο μετά τις κάλπες;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όπως είπα, το ότι χώρισαν οι δρόμοι μας με το ΠΑΣΟΚ που ήταν το σπίτι μας για δεκαετίες ήταν μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, πολύ περισσότερο για μένα προσωπικά.

Όπως ξέρετε, είμαι άνθρωπος του διαλόγου και συνομιλώ με τους πάντες χωρίς αποκλεισμούς, έχω μάλιστα κατηγορηθεί και για αυτό. Αλλά είναι λάθος να αναφέρεστε σε πρόσωπα. Το διακύβευμα δεν είναι «να τα βρουν» ο άλφα με τον βήτα. Το στοίχημα είναι να πάμε ξανά στη βάση, στους πολίτες, να τους δώσουμε φωνή, να βρουν πάλι χώρο να εκφραστούν με αυτό-οργάνωση, να ξανακτίσουμε ένα κίνημα στη βάση αξιών. Κίνημα με διευθετήσεις κορυφής δεν είναι κίνημα.

Αυτό πολλοί δεν το καταλαβαίνουν. Είμαι αποφασισμένος να το κάνω πράξη στο ΚΙΝΗΜΑ μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί, όμως, να ψηφίσουν «Κίνημα» οι πολίτες; «Μόνο για το όνομα Παπανδρέου», όπως λένε κάποιοι;

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ζητώ από κάθε Έλληνα και Ελληνίδα να ψηφίσει ΚΙΝΗΜΑ για 3 βασικούς λόγους:

Πρώτον, γιατί η χώρα χρειάζεται πολιτικούς και πολιτικές δυνάμεις που βάζουν πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της. Που έχουν αποδείξει ότι δεν υπολογίζουν κανένα προσωπικό ή πολιτικό κόστος μπροστά στο πατριωτικό τους καθήκον. Όπως κάναμε εμείς το 2009.

Δεύτερον, γιατί η χώρα χρειάζεται κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της προόδου. Που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης με γενναίες πράξεις. Που έχουν αποδείξει την περίοδο 2009-2011 ότι δεν διστάζουν να συγκρουστούν με τα κακώς κείμενα. Ότι «σπάνε αυγά» στην πράξη, όχι στα λόγια.

Τρίτον, γιατί η χώρα χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις με καθαρή πολιτική ταυτότητα. Στο ΚΙΝΗΜΑ μας ξέρουμε ποιοι είμαστε. Είμαστε Δημοκράτες και Σοσιαλιστές. Και αυτό είναι εγγύηση για όποια κυβερνητική ή άλλη συνεργασία σε ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο. Εμείς δεν θα γίνουμε «πατερίτσα» και παρακολούθημα κανενός, για μερικές καρέκλες και οφίτσια. Και σίγουρα όχι ουραγός μιας δεξιάς πολιτικής και κυβέρνησης.

Και τέταρτον, γιατί η χώρα θα πάει μπροστά χτίζοντας επάνω σε γερά θεμέλια. Και αυτές είναι οι αλήθειες των γεγονότων. Όχι η συνομωσιολογία και οι μύθοι που κρύβουν τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Η φωνή του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ μας, είναι φωνή εμπειρίας. Είναι φωνή γνώσης για τα πραγματικά γεγονότα εντός και εκτός της Ελλάδας. Γεγονότα που πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας, ώστε να μην ξαναδούμε ποτέ ξανά τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού και τελικά να πληρώνει ο συνταξιούχος και ο εργαζόμενος και ο μισθωτός.