Συνέντευξη Γιώργου Πεταλωτή Εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στον τ/σ ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονομου | 16-01-2015

Συνέντευξη

Γιώργου Πεταλωτή

Εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Στον τ/σ ΣΚΑΪ

Και στους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονομου

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κύριε Πεταλωτή. Χθες υπήρξε μία δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του κυρίου Βενιζέλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, στο συνάδελφο Παύλο Τσίμα, ότι ο κύριος Παπανδρέου την περίοδο που αναζητούνταν ποιος θα αναλάβει Πρωθυπουργός στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ, μετά την πρόταση για τον κύριο Πετσάλνικο –και πριν καταλήξει η συνεννόηση στο όνομα του κυρίου Παπαδήμου- υπήρξε πρόταση από την πλευρά του κυρίου Παπανδρέου προς τον κύριο Βενιζέλο να αναλάβει αυτός Πρωθυπουργός. Ισχύει αυτό ή όχι; Κι αν έχετε κάτι να σχολιάσετε πάνω σε αυτό.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό, αν δεν κάνω λάθος, ο κύριος Βενιζέλος το συναρτά με τον προφανή ισχυρισμό του Προέδρου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ μας, του Γιώργου Παπανδρέου, ότι ανατράπηκε.

Αυτό που έχω να πω είναι ότι μπροστά στην ανάγκη να βρεθεί λύση, για να διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών τότε και μπροστά στην καθόλου εποικοδομητική, τελικά, στάση του κυρίου Σαμαρά που θα ήθελε Πρωθυπουργό μόνο τον εαυτό του, συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με πολλούς υποψηφίους.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως το πρότεινε, μας λέτε.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας μην απομονώνουμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, αλλά λέτε ότι μπροστά στο αδιέξοδο ακούστηκε και αυτό.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω. Επαναλαμβάνω ότι συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με όλους τους πιθανούς υποψηφίους. Πάνω και πέρα από τα προσωπικά, ειδικά σε εκείνη τη συγκεκριμένη περίπτωση, πάνω απ όλα ήταν η πατρίδα.

Αυτό τί σημαίνει δηλαδή; Ότι ο κύριος Βενιζέλος δεν συνέβαλλε στην ανατροπή;

Κοιτάξτε, υπάρχουν και συγκεκριμένες ενέργειες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό κύριε Πεταλωτή γιατί μας μπερδεύετε. Υποτίθεται ότι είχε ανατραπεί ήδη ο κύριος Παπανδρέου από τον κύριο Βενιζέλο και την ομάδα του, σύμφωνα με το δικό σας αφήγημα. Αυτόν που σε ανέτρεψε τον προτείνεις για Πρωθυπουργό; Είναι λίγο περίεργο αυτό.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο. Γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός τότε, ο κύριος Παπανδρέου, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Όχι από τις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Αυτό είναι σε δημόσια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Βγήκε μία συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και είπε ότι θα σου δώσω ψήφο εμπιστοσύνης, εφόσον δηλώσεις ότι θα παραιτηθείς από Πρωθυπουργός. Εκεί είναι το κυρίαρχο.

Και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η ομάδα, με δηλώσεις προσωπικές και στο περιστύλιο, ήταν η ομάδα του κυρίου Βενιζέλου. Νομίζω ότι πιο ξεκάθαρο δεν μπορεί να υπάρχει.

Συνεπώς, όλα είναι πυροτεχνήματα που ανακαλύπτονται σήμερα… Μάλιστα υπάρχουν και μάρτυρες για όλη αυτή την ιστορία. Αν υπάρχουν μάρτυρες της μη ανατροπής να το πουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πεταλωτή ο κύριος Βενιζέλος γιατί δεν δέχθηκε; Εγώ έχω αυτή την απορία από χτες που το άκουσα. Ο κύριος Βενιζέλος γιατί δεν δέχθηκε την πρόταση του κυρίου Παπανδρέου.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν ξέρω, να ρωτήσετε τον κύριο Βενιζέλο, γιατί δεν ξέρω αν του έγινε πρόταση. Το ότι υπήρχε συζήτηση για όλα τα σενάρια δεν σημαίνει ότι ο κύριος Παπανδρέου θα ήθελε ευθέως τον κύριο Βενιζέλο για Πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να το πρότεινε αλλά να μην το εννοούσε ο κύριος Παπανδρέου;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι συζητήθηκαν πάρα πολλά ονόματα. Και το ποιος θα γίνει Πρωθυπουργός δεν ήταν βούληση του κυρίου Παπανδρέου. Ο κύριος Παπανδρέου είχε ανατραπεί, το προσπαθούσαν επί τρεις ημέρες. Θυμόμαστε όλοι μία περίοδο ακυβερνησίας της χώρας μας, για να συμφωνηθεί ποιος θα γίνει Πρωθυπουργός της χώρας. Αυτή είναι η ουσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πεταλωτή αν σας είχε ανατρέψει εσάς ο κύριος Βενιζέλος, θα καθόσασταν στο ίδιο τραπέζι να συζητάτε μαζί του ποιος θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ωραία ερώτηση. Πρώτα από όλα δεν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι. Στο ίδιο τραπέζι καθόταν ο κύριος Παπανδρέου με τους τότε πολιτικούς αρχηγούς. Και τα σενάρια που συζητήθηκαν ήταν πολλά.

Και στην πολύ εύλογη ερώτηση του συναδέλφου σας μπορώ να πω το εξής. Η σκέψη και η αντίληψη του Γ. Παπανδρέου είναι αυτή. Σε εκείνη τη φάση υπήρχε η αναγκαιότητα και η προτεραιότητα να κυβερνηθεί η χώρα. Ο ίδιος είχε δεχθεί να μην είναι Πρωθυπουργός από τη στιγμή που ανατράπηκε. Και θα μπορούσε να συμβάλει σε άσχημες καταστάσεις τότε, γιατί κάποιοι του λένε –ακόμη και σήμερα το λένε- ότι έπρεπε να ανατραπεί στη Βουλή και να γίνουν εκλογές, που σημαίνει ότι σε μία πολύ κρίσιμη φάση της χώρας πτωχεύαμε. Η αντίληψη του Γ. Παπανδρέου ήταν να κυβερνηθεί η χώρα. Το από ποιους κυβερνήθηκε δεν ήταν επιλογή του Γ. Παπανδρέου. Ήταν συγκεκριμένη επιλογή, με συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και του κυρίου Παπανδρέου επομένως.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό να ρωτήσω κάτι, γιατί ο κύριος Παπανδρέου εδώ, στη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή μας προχτές, μας είπε κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο. Ότι ουσιαστικά υπονομεύθηκε και υπήρξαν ισχυρότατες αντιδράσεις από μία ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά υπονομεύθηκε η κυβέρνησή του και η πρωθυπουργία του από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία δεν ήθελαν τις από των ίδιο προωθούμενες αλλαγές.

Οι βουλευτές, τα κομματικά στελέχη –και ο κύριος Βενιζέλος από ότι καταλαβαίνω- που ανέτρεψαν τον κύριο Παπανδρέου ήταν οι εκφραστές αυτών των επιχειρηματικών συμφερόντων;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση και δεν γίνεται τηλεφωνικά. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μία πολύ μεγάλη συζήτηση και θα ήθελα πραγματικά να γίνει κάποτε συζήτηση επ’ αυτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Πεταλωτή.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα.