Συνέντευξη Γιώργου Πεταλωτή Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Στον Ρ/Σ «Parapolitika FM 90,1» Και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο τηλέφωνο έχουμε τον εκπρόσωπο, έναν από τους εκπροσώπους τύπου του καινούριου κόμματους του κου Παπανδρέου, τον κο Πεταλωτή. Κύριε Πεταλωτή καλημέρα.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καλημέρα κε Ευαγγελάτε, ευχαριστώ για την πρόσκληση και καλή χρονιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ευχαριστώ, καλή χρονιά, καλή επιτυχία. Από ό,τι κατάλαβα δεν θα είστε υποψήφιος, μάχιμος. Κατάλαβα ότι ίσως είστε στο επικρατείας, σε τιμητική θέση, δε θα διεκδικήσετε το σταυρό πάντως, με το καινούριο κόμμα.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Λόγω του περιορισμού των εμφανίσεων που υπάρχει, υπάρχει θέμα, αλλιώς θα ήμουν υποψήφιος εννοείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λοιπόν, θα σας δούμε στο Επικρατείας του καινούριου κόμματος;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση ακόμη. Εγώ θα ήθελα να είμαι στη μάχη των εκλογών, γιατί έχω συνηθίσει να την κάνω. Και μάλιστα ειδικά σε αυτή τη φάση ενός καινούριου πολιτικού σχηματισμού, του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, στην ύπαρξη του οποίου, πιστεύω, θα ήθελα να είμαι μπροστά και πραγματικά να αγωνιστώ και εκλογικά για τις απόψεις που εκφράζει. Θα δούμε όμως, μέχρι τέλους, μέχρι να κλείσουμε τα ψηφοδέλτια, όλα είναι υπό έλεγχο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο, λοιπόν, και κάνετε. Αλλά αυτό που αμφισβητώ είναι το καινούριο που είπατε, κε Πεταλωτή. Ειλικρινά σας λέω δεν μπορώ να δω κάτι καινούριο, ούτε στα πρόσωπα, είστε οι ίδιοι, οι στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, αυτός είναι ο πυρήνας αυτού του κόμματος. Καινούριο κόμμα είναι  αλλά τα υλικά δεν είναι καινούρια. Και δεν βλέπω και κάτι καινούριο σαν ιδέα.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, εμείς λέμε ότι πρώτα οι πολιτικές και μετά τα πρόσωπα. Να ξεκινήσω όμως από αυτό που είπατε. Και με τα ψηφοδέλτια, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, θα φανεί ότι υπάρχει ένα πολύ νέο πολιτικό δυναμικό. Και μάλιστα τόσο νέο και τόσο δυναμικό που εμένα προσωπικά με εκπλήσσει υπό την έννοια ότι άνθρωποι οι οποίοι είναι νέοι, είναι επιστήμονες, είναι επιτυχημένοι, είναι δυναμικοί, οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες μίας κρίσης για την οποία ουδόλως έφταιγαν και την οποία τους κληροδοτούμε εμείς, οι κάπως παλιότεροι, έρχονται και στελεχώνουν μία νέα πολιτική δύναμη γιατί πιστεύουν. Και όντας μακριά από τα παλιά παραδοσιακά κόμματα.

Άρα το νέο σε πρόσωπα θα φανεί σε λίγο.

Όσον αφορά στο νέο ως προς την πολιτική. Εμείς τα 2 τελευταία χρόνια, διαφωνούμε με αυτό που γίνεται στη χώρα. Μπορεί να ήταν στην κυβέρνηση από το 2009 μέχρι το 2011 ο κος Παπανδρέου, μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο έργο, το θετικό ή αρνητικό κρίνεται και θα κριθεί και από τους εκλογείς  αλλά κατά την άποψή μου και σε μακρύτερο χρόνο, γιατί όσο περνάει ο καιρός και αποδεικνύεται ότι άλλες λύσεις ακόμα δεν είδαμε, εκεί θα δείτε το εύρος των πολιτικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πεταλωτή με ποιόν διαφωνείτε ακριβώς; Με την Τρόικα; Γιατί την Τρόικα ο Παπανδρέου την  έφερε. Διαφωνείτε με κάτι που ο Παπανδρέου ψήφιζε στη Βουλή συνεχώς; Δηλαδή λίγο ξεκαθαρίστε μας τα πράγματα, γιατί το χάνω.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να σας πω και για τα δύο, γιατί όλη αυτή η φιλολογία και η παραφιλολογία έχει δημιουργήσει επικοινωνιακά στερεότυπα, τα οποία πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Πρώτον ο Γ. Παπανδρέου δεν έφερε καμία τρόικα και κανένα μνημόνιο. Γιατί η Ιστορία της Ελλάδος δεν ξεκινάει το 2009. Όταν υπήρξε αναγκαιότητα να υπάρξει ένας μηχανισμός, γιατί αλλιώς χρεοκοπούσαμε -όχι από μέρα σε μέρα αλλά από ώρα σε ώρα- και εμείς πήραμε το πολιτικό κόστος να υποστούμε τις συνέπειες της μη χρεοκοπίας, με όλες αυτές τις συνέπειες προς εμάς, τότε πραγματικά για το ποιος έφερε την Τρόικα και ποιος έφερε το μνημόνιο θα έπρεπε να υπάρχει μια βαθύτερη ανάλυση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ προτείνω αν μην γυρίσουμε πολύ πίσω.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πάντως στο δημόσιο λόγο, στο δημόσιο διάλογο, θα έπρεπε να γυρνάμε πίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση Καραμανλή εκτίναξε το χρέος της χώρας και το ξέρουμε όλοι. Και η ευθύνη της είναι τεράστια. Προσωπικά το έλεγα και θα το λέω συνέχεια.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό όμως γενικώς, ως βάση, το ξεχνάμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε ότι εγώ το βάζω στην κουβέντα.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Τσίπρας για παράδειγμα, μιλάει για το 2009 και μετά. Ακόμη και ο κος Τσίπρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά δεν μπορεί, δεν δικαιούται ο Παπανδρέου να ομιλεί όταν βγήκε ο Καραμανλής, που έκανε αυτό που έκανε όσο κυβέρνησε  –το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι τραγικό-, όταν βγήκε ο Καραμανλής το 2009 και είπε «Να πάρουμε μέτρα και στηρίξτε με» και του είπε ο Παπανδρέου «Όχι, έρχονται εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», εκβίασε τις εκλογές ο Παπανδρέου τότε. Να μην τα ξεχνάμε. Γιατί μιλάτε για συναίνεση τώρα. Ποια συναίνεση του Παπανδρέου; Ο Παπανδρέου γκρέμισε τον Καραμανλή, ο οποίος Καραμανλής φέσωσε τη χώρα. Αλλά τον γκρέμισε ο Παπανδρέου. Μας είπε το «λεφτά υπάρχουν» και όταν έφερε την τρόικα υπερηφανευόταν –όχι μία αλλά άπειρες φορές- λέγοντας ότι έφτιαξε τον καλύτερο μηχανισμό, ότι είναι δικό του δημιούργημα αυτός ο μηχανισμός. Ο Παπανδρέου μόνος του τα έλεγε. Και ότι αυτός είναι ο μηχανισμός που θα σώσει τη χώρα. Αυτά έλεγε ο Παπανδρέου.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κύριε Ευαγγελάτε, πρώτα από όλα διαφωνώ με το ποιος δικαιούται δια να ομιλεί και ποιος δε δικαιούται. Όχι δικαιούνται αλλά υποχρεούνται να ομιλούν. Και ο κος Παπανδρέου και ο κος Καραμανλής ο οποίος σιωπά επιδεικτικότατα και για τον οποίο δεν ακούμε κουβέντα όλα αυτά τα χρόνια. Υποχρεούνται να μιλήσουν, να προτείνουν, να απολογηθούν. Να πουν τί έγινε και κυρίως τί μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.

Άρα υποχρεούνται να μιλήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ο Παπανδρέου να μιλήσει. Γιατί δεν έχει μιλήσει μέχρι τώρα.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ε, όχι κύριε Ευαγγελάτε. Ο Γ Παπανδρέου όταν μιλούσε επί 2 χρόνια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνέντευξη σε Έλληνα δημοσιογράφο, από τότε που παραιτήθηκε, δεν έχει δώσει ποτέ και την αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Σε κανέναν. Ούτε σε έναν.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θέλετε να πείτε δηλαδή ότι ο Γ. Παπανδρέου φοβόταν να δώσει συνέντευξη σε Έλληνα δημοσιογράφο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Το έχω πει ξανά. Εγώ προσωπικά έχω ζητήσει άπειρες φορές από το γραφείο του συνέντευξη.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και φοβόταν να δώσει συνέντευξη σε εσάς;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι σε εμένα, απλά βάζω και το προσωπικό ως απόδειξη. Σε έλληνα δημοσιογράφο, ο Παπανδρέου, από το 2011 δεν έχει μιλήσει ποτέ. Δεν έχει δώσει καμία απάντηση για την Τρόικα που έφερε εκείνος στην Ελλάδα.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κύριε Ευαγγελάτο, απαντήσεις έχει δώσει πάρα πολλές φορές. Το θέμα είναι αν τις ακούμε ή αν μας πείθουν. Αυτό είναι ένα διαφορετικό ζήτημα.

Δεύτερον, ένας πρώην Πρωθυπουργός δε μιλάει στο δημόσιο λόγο μόνο δίνοντας συνεντεύξεις σε κάποιους δημοσιογράφους. Έχει μιλήσει πάρα πολλές φορές. Έχει πει πάρα πολλά πράγματα. Είναι ο μοναδικός πρώην Πρωθυπουργός που έχει μιλήσει τόσο πολύ. Είναι από τους ανθρώπους που παίρνουν πολιτικό κόστος και δεν κρύβονται.

Και γι’ αυτό τολμά σήμερα να έρθει με έναν καινούριο πολιτικό σχηματισμό. Που σημαίνει ότι κρίνεται και θα κριθεί και εκλογικά αλλά και προεκλογικά, κάτι που άλλοι ούτε να το διανοηθούν δεν θα μπορούσαν.

Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω στην ουσία. Λέτε, πρώτον, πως γκρέμισε τον Καραμανλή. Ο Καραμανλής γκρεμίστηκε υπό το βάρος μίας φοβερής απραξίας, μίας ατολμίας φοβερής, -όταν τα οικονομικά μέτρα του Καραμανλή σχεδιάζονταν στη γνωστή χαρτοπετσέτα του κου Παπαθανασίου, που την έδινε πάνω στη χαρτοπετσέτα στους εταίρους και ομολόγους του Υπουργούς Οικονομικών- και υπό το βάρος πολλών σκανδάλων.

Ο κος Καραμανλής θυμήθηκε πως η χώρα έχει ανάγκη από νοικοκύρεμα, όχι όταν την εκτροχίαζε με τα πάνω από 300 δισεκατομμύρια χρέος, όπως την άφησε το 2009, αλλά 10 ημέρες πριν τις εκλογές του 2009, όταν ήξερε ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί. Και θυμήθηκε να μιλήσει για πάγωμα μισθών και συντάξεων και καλούσε τον Γ. Παπανδρέου να συναινέσει. Αν ο κος Καραμανλής υποτιμούσε τότε τη νοημοσύνη του κου Παπανδρέου και των Ελλήνων ψηφοφόρων, δεν μπορούμε να υποτιμούμε και σήμερα τη νοημοσύνη μας ως προς αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Παπανδρέου όμως τότε –γιατί για τον Καραμανλή τα είπα και τα λέω χρόνια- δεν συναίνεσε και ζήτησε και πήρε την ψήφο των Ελλήνων με την περιβόητη φράση «λεφτά υπάρχουν».

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τώρα το πάτε αλλού, θα σας απαντήσω και σε αυτό. Πείτε όμως πρώτα σε τί δεν συναίνεσε; Αυτά που πιστεύετε ή αισθάνεστε, εγώ τα σέβομαι. Αλλά να μιλάμε με μία τάξη και με μία λογική. Θέλω να μου πείτε σε τί δεν συναίνεσε, για να σας απαντήσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τί αισθάνομαι το λέω. Το τί πιστεύω ο καθένας μπορεί αν το ερμηνεύσει όπως θέλει. Ως δημοσιογράφος περιγράφω αλληλουχία γεγονότων.

Ο Καραμανλής λοιπόν, μετά από το μάζεμα τόσων χρεών είπε «η κατάσταση πάει στα βράχια, να πάρουμε όλοι μαζί μέτρα».

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πότε το είπε όμως θυμάστε; Στην προεκλογική περίοδο του 2009. Μα τώρα στην προεκλογική περίοδο του 2009, όταν έπεφτε, θυμήθηκε να ζητήσει συναίνεση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βγήκε και μας είπε ο Παπανδρέου τότε «όχι, γιατί λεφτά υπάρχουν και εγώ θα νοικοκυρέψω το κράτος».

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τα λέτε σωστά όμως. Δεν τα αποδίδετε με ακρίβεια. Δεν είπε «όχι γιατί λεφτά υπάρχουν». Είπε ότι είναι υποκριτική η συναίνεση της τελευταίας στιγμής που ζητάει ο Καραμανλής, ο οποίος εκτροχίασε τα δημοσιονομικά. Το δε «λεφτά υπάρχουν» που έγινε ένα πάρα πολύ ευχάριστο και εύπεπτο σλόγκαν, δεν το είπε έτσι. Είπε πως λεφτά υπάρχουν εφόσον συμμαζευτεί η Οικονομία, εφόσον παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Ποιος έχει την ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχει πλούτος στη χώρα; Τουλάχιστον τότε δεν υπήρχε πλούτος στη χώρα μας ο οποίος ήταν ασύλληπτος; Υπάρχει κανείς που δεν το πιστεύει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παίρνω λοιπόν αυτό που λέτε. Τη μάχη της φοροδιαφυγής. Και αναρωτιέμαι: Ο Παπανδρέου, που έλεγε το «λεφτά υπάρχουν γιατί θα τα βρω από τη φοροδιαφυγή», είναι ο Πρωθυπουργός που είχε Υπουργό Οικονομικών τον Παπακωνσταντίνου; Που την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία υπήρχαν λεφτά, την κλείδωσε στο συρτάρι και σε 2 μήνες από τώρα θα κάτσει στο σκαμνί του ειδικού δικαστηρίου. Ο υπουργός του Παπανδρέου, ο Παπακωνσταντίνου. Γιατί την πιο καραμπινάτη περίπτωση φοροδιαφυγής, τη λίστα Λαγκάρντ, που σας την έφεραν στο πιάτο την κλειδώσατε σε ένα συρτάρι; Ο Παπανδρέου δεν ήταν ο Πρωθυπουργός;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να πάρουμε τα πράγματα με μία αλληλουχία και να μην κάνουμε απλούς χαρακτηρισμούς. Το τί θα γίνει με την υπόθεση Παπακωνσταντίνου, όταν ο ίδιος ο εισηγητής, εισηγήθηκε να μην υπάρξει δίωξη, είναι ένα θέμα που θα το κρίνει η δικαιοσύνη και ας περιμένουμε να το κρίνει.

Δεύτερον. Τη λίστα Λαγκάρντ τη φέραμε εμείς, την έφερε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Θεοποιήθηκε η λίστα Λαγκάρντ –ακόμη και τώρα- ότι θα λύσει το πρόβλημα της χώρας. Ο κος Παπανδρέου από το 2011 έπαψε να είναι Πρωθυπουργός. Έχουμε 2015 και η λίστα Λαγκάρντ ουδόλως έχει αξιοποιηθεί. Άρα φταίει ο Παπανδρέου που δεν την αξιοποίησε, όταν δεν πρόλαβε κιόλας;

Τρίτον. Το θεσμικό πλαίσιο για το οποίο βγήκε και επαιρόταν πριν από έναν μήνα ο κος Σαμαράς, όπως και για μία σειρά από υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήταν όλες μεταρρυθμίσεις Παπανδρέου, αυτό το θεσμικό πλαίσιο για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, για τον οικονομικό εισαγγελέα, για την οικονομική αστυνομία και το θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές προμήθειες, για να μην υπάρχει η κλοπή του δημόσιου πλούτου, αυτά τα έκανε ο Παπανδρέου. Αλλά δεν τα ακούω να λέγονται και δεν τα ακούω και στο δημόσιο λόγο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ είσαστε για να τα πείτε όλα. Γιατί δεν είναι μονόλογος, είναι διάλογος. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι δεν θεοποιεί κανείς της λίστα Λαγκάρντ.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι αλλά δεν θεοποιώ κι εγώ τον Παπανδρέου, να το ξέρετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω λοιπόν να σας πω ότι η φοροδιαφυγή είναι ένα πολυπλόκαμο τέρας. Η λίστα Λαγκάρντ είναι ένα από τα καλά του πλοκάμια. Ήδη κάποια χρήματα από αυτή τη λίστα, τώρα που αξιοποιείται, υπό την πίεση της κοινής γνώμης, έχουν μπει στα ταμεία του κράτους.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ένα ελάχιστο ποσοστό εδώ και 5 χρόνια. Ελάχιστο ποσοστό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσο όμως ο Παπανδρέου είχε τη λίστα Λαγκάρντ ως Πρωθυπουργός, η λίστα αυτή έμεινε κλειδωμένη σε ένα συρτάρι. Και το λέω σαν δείγμα του από πού θα βρίσκονταν τα λεφτά.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι κάνετε λάθος ότι βρισκόταν κλεισμένη σε ένα συρτάρι. Η λίστα αυτή από τον Παπακωνσταντίνου διαβιβάστηκε στο ΣΔΟΕ για περαιτέρω έρευνα και δεν κλείστηκε σε κανένα συρτάρι. Δεν θα μπω στην υπόθεση Παπακωνσταντίνου γιατί είναι στα δικαστήρια, ούτε ο Παπακωνσταντίνου όμως κατηγορείται γιατί την κλείδωσε τη λίστα. Η λίστα αυτή δόθηκε. Για άλλα πράγματα κατηγορείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με βάση τα λεγόμενα του Παπακωνσταντίνου, έδωσε τη λίστα στο Διώτη και του είπε κάνε δειγματοληπτικά έναν έλεγχο να δούμε τί συμβαίνει. Αντίθετα τα άλλα κράτη που πήραν τη λίστα Λαγκάρντ –η Γαλλία για παράδειγμα και άλλα- έβαλαν κάτω τα στοιχεία και μέσα σε ένα χρόνο είχαν ξετινάξει όσους είχαν παράνομα τα λεφτά. Γιατί σε αυτή τη λίστα δεν είναι μόνο παράνομοι. Υπάρχουν και πολλοί παράνομοι. Ε, εδώ δεν το κάναμε.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα δεν έγινε μέχρι τώρα. Αυτό σας λέω. Πρώτα από όλα, σε έναν χρόνο, κάποιοι φρόντισαν να μην είναι ο κος Παπανδρέου στην Πρωθυπουργία, καλώς ή κακώς. Άρα δεν μπορεί να το φορτώνεται μόνος του ο Παπανδρέου. Τη λίστα Λαγκάρντ την πήρε η κυβέρνηση Παπανδρέου, θεσμικό πλαίσιο φτιάξαμε, διαβιβάστηκε στο αρμόδιο όργανο που ήταν το ΣΔΟΕ. Τί άλλο να γινόταν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούστε με λίγο, γιατί και σε αυτό ο Παπανδρέου δεν έχει δώσει ποτέ απάντηση. Ποιος έκανε τον Παπανδρέου να παραιτηθεί; Τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό του 44% ποιος τον ανάγκασε να παραιτηθεί; Θα μας το πείτε; Με ονοματεπώνυμα.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κύριε Ευαγγελάτε, νομίζω ότι όλοι παρακολουθήσαμε το τί έγινε και ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Ο κος Παπανδρέου έκανε μία πολύ βασική επιλογή, όταν τα πράγματα πλέον είχαν φτάσει στο απροχώρητο και από τις πιέσεις των συντηρητικών εταίρων της Ευρώπης, που ζητούσαν το κεφάλι πραγματικά της χώρας μας. Έκανε μία πολύ συγκεκριμένη επιλογή πολιτική -καλή ή κακή, θα κριθεί- να μιλήσει για δημοψήφισμα. Στο να γίνει δημοψήφισμα είχε όλες τις πολιτικές δυνάμεις απέναντί του, τους αγανακτισμένους στο δρόμο και μία κοινωνία ανάστατη. Έκανε αυτό το τόλμημα. Στην ίδια την Κοινοβουλευτική του Ομάδα πήγε και μίλησε για το δημοψήφισμα, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Και συγκεκριμένος αριθμός από την Κοινοβουλευτική του ομάδα, που ήταν καθοριστικός όμως, με τον οποίο έχανε την πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, του ζήτησε να παραιτηθεί εφόσον πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Συνεπώς ο κύριος Παπανδρέου δεν μπορούσε να μείνει Πρωθυπουργός, γιατί δεν είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα τον έριξαν οι δικοί του γιατί διαφωνούσαν με την πολιτική του. Αυτή είναι η Δημοκρατία όμως.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή είναι η Δημοκρατία, βεβαίως. Και για αυτό έπαψε να είναι Πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν πήγε σε εκλογές. Παραιτήθηκε.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως δεν πήγε σε εκλογές. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να πάει σε εκλογές, να τσακιστεί η χώρα, γιατί έπρεπε να πληρώσουμε ομόλογα πολλών εκατομμυρίων ευρώ τις επόμενες ημέρες. Και φυσικά η επιλογή του Παπανδρέου ήταν να τσακιστεί ο ίδιος παρά η χώρα. Και δημιουργήθηκε μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού και φτάσαμε σήμερα εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να αφήσουμε το παρελθόν να έρθουμε στο τώρα. Ένα τελευταίο ερώτημα. Εφόσον το κόμμα σας είναι στη Βουλή, θα προτιμούσε να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία ή το ΣΥΡΙΖΑ; Και αναφέρω αυτά τα 2 κόμματα γιατί έχουν 2 διαφορετικά προγράμματα με άλλους προσανατολισμούς. Ποιόν θεωρείτε καλύτερο αυτή τη στιγμή; Γιατί αυτοί οι δύο διεκδικούν την ηγεσία. Ποιόν θα στηρίζατε;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα έχουμε μία διαφορετική λογική και εκεί είναι και το διαφορετικό με εμάς. Δεν θα καθίσουμε να παζαρέψουμε, όπως κάνουν άλλες πολιτικές δυνάμεις στο ποια κυβέρνηση θα στηρίξουμε και με ποια ανταλλάγματα.

Εκείνο όμως που οφείλουμε να πούμε από τώρα είναι ποια θα είναι η επιλογή μας εφόσον βρισκόμαστε στη θέση να είμαστε ρυθμιστικός παράγοντας όπως κάποια άλλη πολιτική δύναμη.

Την ταύτιση με τη δεξιά τη ζήσαμε 2 χρόνια και αποδείχθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να συγκυβερνήσει με έναν τρόπο σύγχρονο και δημοκρατικό, όπως γίνεται στην Ευρώπη με κόκκινες γραμμές, με πρόγραμμα, με σχεδιασμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζετε.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι, γιατί έχει μία δεξιά πολιτική και μία δεξιά αντίληψη. Και όταν λέμε για δεξιά εννοούμε ακριβώς αυτές τις αντιλήψεις τις οποίες έδειξε και κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης. Είχαμε από τότε, εδώ και 2 χρόνια, διαφορετική αντίληψη περί συγκυβέρνησης και το λέγαμε, τουλάχιστον εμείς που διαφωνούσαμε σε όλα τα fora.

Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως παρουσιάζεται σήμερα, είναι έρμαιο των αντιφάσεών του. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, αν γίνει πρώτη δύναμη, μαζέψει τις αντιφάσεις του, επιτέλους προσδιορίσει ένα σχέδιο, το οποίο θα είναι σχέδιο σοβαρότητας, που αυτή η στιγμή δυστυχώς δεν το βλέπουμε, τότε τα πάντα είναι υπό σκέψη.

Όχι με την έννοια να συγκυβερνήσουμε με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά να στηρίξουμε οποιαδήποτε κυβέρνηση, χωρίς να μας αφορούν οι θέσεις, οι καρέκλες. Και επ ουδενί δεν λέμε ότι θέλουμε κάτι ως αντάλλαγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατανοητό. Πρέπει να κλείσουμε. Ο Ντέμης Νικολαΐδης θα είναι στα ψηφοδέλτιά σας, όπως κυκλοφορεί;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακούγονται πολλά ονόματα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω. Δεν έχω υπόψη μου κάτι, για αυτό δεν μπορώ να σας μιλήσω είτε θετικά είτε αρνητικά για αυτή την πιθανότητα. Κι εγώ το ακούω δημοσιογραφικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ κε Πεταλωτή.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κι εγώ ευχαριστώ πολύ. Καλή χρονιά.