logo_redbg_vertical-newΓραφείο Τύπου 
Τομέας Οικονομίας

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2016

 

Από τον Τομέα Οικονομίας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, σχετικά με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Μετά την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ – απόφαση που απαιτούσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που σέρνονταν επί μήνες – δίνεται η δυνατότητα της επανασύνδεσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με φθηνότερες πηγές ρευστότητας της ΕΚΤ. Δυνατότητα που έχει όλη η υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε να χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις με φθηνά κεφάλαια.

Τα οφέλη που προκύπτουν δεν αφορούν μόνο την μείωση του βάρους δανεισμού των τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA), αλλά σηματοδοτούν και ενα πρώτο βήμα επιστροφής στην “κανονικοτητα” των δικαιωμάτων που η συμμετοχή μας στη ζώνη του Ευρώ, μας επιτρέπει.

Μια σοβαρή και εθνικά υπεύθυνη κυβέρνηση δεν θα εξέθετε ποτέ την χώρα στην περιπέτεια των Capital Controls, ειδικά σε περιόδους βαθιάς ύφεσης και υψηλής ανεργίας, ούτε θα στερούσε από τη χώρα την πρόσβαση στις μόνες πηγές φθηνής χρηματοδότησης και ρευστότητας για την οικονομία.

Από τους τελευταίους μήνες του 2014, όταν η Κυβέρνηση Σαμαρά έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και απέφυγε να ολοκληρώσει την πέμπτη αξιολόγηση, επιλέγοντας ξανά το πολυφορεμένο αντιμνημονιακό σακάκι, ως και σήμερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις ανερμάτιστες επιλογές της, η χώρα συστηματικά χάνει χρόνο και προσθέτει νέα βάρη στους πολίτες.

Τώρα, το επόμενο, απόλυτα  απαραίτητο και δύσκολο βήμα, είναι αυτό της άρσης των Capital Controls, που υπό προϋποθέσεις, μπορεί να συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας. Κλίμα απαραίτητο για να έρθουν στη χώρα επενδύσεις, βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και μείωση της ανεργίας.

Για να συμβεί όμως αυτό, απαιτείται το αυτονόητο, δηλαδή ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις για μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων, που το ΚΙΝΗΜΑ πιστεύει ότι, πρέπει να έχουν και προοδευτικό πρόσημο.

Απαιτείται οι επικοινωνιακοί τακτικισμοί της σκληρής αντιμνημονιακής περιόδου των Ζαππείων και της μονομερούς διαγραφής των χρεών ή της κατάργησης όλων των συμβάσεων δανεισμού με ένα άρθρο, να εγκαταλειφθούν προς όφελος της πολιτικής ευθύνης.

Να συγκρουστούμε όλοι μαζί με τη γάγγραινα του πελατειακού κράτους, που ακινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Μόνον έτσι, θα αφήσουμε πίσω τις αδιέξοδες αντιλήψεις που ευθύνονται για τη διαχείριση μιας συνεχώς εντεινόμενης φτώχειας και θα ανοίξουμε το δρόμο για να συγκροτηθεί κοινό διαπραγματευτικό μέτωπο έναντι των πιστωτών μας, για ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή έναντι μεταρρυθμίσεων, που θα αφήνουν οριστικά στο παρελθόν τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση.

Материалы по теме:

Το κόστος των καθυστερήσεων | Τομέας Επανεκκίνησης της Οικονομίας 12.05.2016
Γραφείο Τύπου Αθήνα, 12 Μαΐου 2016 Τομέας Επανεκκίνησης της Οικονομίας Χρηματοδοτικά Εργαλεία    Από τον Τομέα Επανεκκίνησης της Οικονομίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση Μέχρι σήμερα, έχει υπογραφεί μόνο μία συμφωνία χρηματοδότησης μέσω ...
Χρέος, πολιτικό σύστημα και προοπτική, με αφορμή το πρόσφατο Eurogroup | Γραφείο Τύπου 26.05.2016
Γραφείο Τύπου Αθήνα. 26 Μαΐου 2016   Από το Γραφείο Τύπου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Οι νέες «αυταπάτες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, μάλλον τελείωσαν με τη λήξη του ...
Για την ανεργία και τις δηλώσεις Τόμσεν | Γραφείο Τύπου 19.01.2017
Γραφείο Τύπου Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2017   Από το Γραφείο Τύπου του Κινήματος, με αφορμή τις προβλέψεις Τόμσεν για την ανεργία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Ο κ. Τόμσεν δήλωσε ...
Ο Φίλιππος Σαχινίδης στον Παύλο Τσίμα για τα αποτελέσματα του Eurogroup – ηχητικό | Τομέας Οικονομίας 13.05.2016
Τομέας Οικονομίας Αθήνα, 13 Μαΐου 2016   Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μέλος της Προσωρινής Συντονιστικής Γραμματείας του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Φίλιππος Σαχινίδης, μιλάει στον Παύλο Τσίμα για τα ...
Ανακοίνωση του Τομέα Οικονομίας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup | Γραφείο Τύπου 10.05.2016
Γραφείο Τύπου Αθήνα, 10 Μαΐου 2016   Από τον Τομέα Οικονομίας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:   Η χώρα έχει ανάγκη από ...