logo_redbg_vertical-new
Αθήνα, 5 Μαΐου 2017
ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
“ΤΟΛΜΗΡΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΙΣΧΥΡΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΔΗΜΟΙ. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.”

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

18221774_10155286913978844_7110095484655053257_n

Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι,

Εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης,

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ και χαιρετίζω την εκδήλωση του Δικτύου Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Εκφράζω τις ευχές μου για επιτυχία στις εργασίες σας και μαζί, την ικανοποίησή μου, γιατί σε αυτόν τον τόπο, σε πείσμα των όσων έχουν επικρατήσει στο δημόσιο διάλογο, κάποιοι, επιμένουν να μιλούν για τα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τη χώρα.

Συζητούν πολιτικά, δεν ασκούνται στην παραπολιτική, τη συνωμοσιολογία, τους μύθους.

Μιλούν για πραγματικά προβλήματα και ενδιαφέρονται για το μέλλον.

Αναζητούν την ελπίδα και την προοπτική, απέναντι στην παραίτηση και τη μιζέρια.

Έχουν συνειδητοποιήσει ότι, τη μοίρα τους τη φτιάχνουν οι ίδιοι, δεν αναμένουν σωτήρες και μεσσίες.

Ξέρουν ότι, τα αδιέξοδα υπάρχουν για να τα υπερβαίνουν.

Το γνωρίζουν, γιατί δεν βγήκαν από εργαστηριακούς δοκιμαστικούς σωλήνες, αλλά από τους αγώνες που άλλαξαν την Ελλάδα.

Που τη συμφιλίωσαν, γκρεμίζοντας διαχασμούς και μίση.

Συμμετέχοντας σε αυτήν την προσπάθεια από τα νεανικά μου χρόνια, μπορώ να πω εκφράζοντας ελπίζω όλους, ότι είμαστε υπερήφανοι για αυτό το μεγάλο έργο.

Αλλά μαζί, δεν μπορώ παρά να προσθέσω, ολοκληρώνοντας την εικόνα της αλήθειας, ότι έχουμε να διανύσουμε το άλλο μισό, που τώρα, μετά από όσα μεσολάβησαν, είναι ένα άλλο ολόκληρο έργο.

Είναι το έργο της επαναθέσμισης της Δημοκρατίας μας.

Για να επουλώσουμε οριστικά τα τραύματα που επέφερε στους θεσμούς, ένα παρασιτικό πελατειακό πολιτικο-οικονομικό σύστημα, που συνεχίζει με λύσσα να επιδιώκει την ομηρία της πολιτικής, του πολίτη.

Γι’ αυτό,

Φίλες και Φίλοι.

Από πολλά χρόνια τώρα, μιλώ για την ανάγκη να αλλάξουμε εκ βάθρων τη χώρα.

Και για να μην πάω πολύ πίσω, θα σταματήσω στο 2006, όταν σε ένα συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν αυτοδιοικητικοί, είχα υπογραμμίσει ότι:

“Η μεταρρύθμιση στο κράτος, για μια ικανή επιτελική δημόσια διοίκηση, για μια ριζική αποκέντρωση είναι κεντρικά ζητήματα της συζήτησης για το ποια Ελλάδα θέλουμε.

Στόχος μας, μια δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία  για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.
Στόχος μας να απελευθερώσουμε τις υγιείς, δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας μας.
Να διαμορφώσουμε ένα κράτος απαλλαγμένο από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και από κάθε είδους αγκυλώσεις.

Να εγγυηθούμε δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά προς όλους τους πολίτες. Ένα κράτος που δεν παράγει αναγκαστικά το ίδιο τις υπηρεσίες αλλά εγγυάται και ελέγχει για την ποιότητα, προσβασιμότητα και ίση μεταχείριση για όλους. Ένα κράτος αποτελεσματικό, κοντά στον πολίτη, που λογοδοτεί στον πολίτη.

Θέλουμε γι’ αυτό μια ικανή επιτελική δημόσια διοίκηση.

Και ταυτόχρονα αποτελεσματικές αποκεντρωμένες δομές και κυρίως ισχυρή αυτοδιοίκηση.

Η ριζική αποκέντρωση είναι “εκ των ων ουκ άνευ” όρος για πραγματική μεταρρύθμιση του κράτους.

Στην κεντρική διοίκηση πρέπει να παραμείνουν μόνο οι βασικοί τομείς του σχεδιασμού της ανάπτυξης. Η εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, τα δημόσια οικονομικά, η δικαιοσύνη, ένας εθνικός σχεδιασμός της υγείας, της παιδείας και του κοινωνικού κράτους και της πολιτικής προστασίας, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η εγγύηση για την ποιότητα των δημόσιων αγαθών.

Στην αιρετή περιφερειακή διοίκηση και στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση πρέπει να ανατεθεί η ευθύνη και η μεγαλύτερη ευχέρεια και πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση υπηρεσιών, όπως εκπαίδευση, υγεία και πρόνοια.

Η τοπική ανάπτυξη προϋποθέτει ισχυρούς και αποτελεσματικούς Δήμους. Έλεγα τότε, ότι χρειαζόμαστε ισχυρούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν την τοπική ανάπτυξη σε συνεργασία με τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και για να προσφέρονται οι βασικές υπηρεσίες σε όλους της πολίτες και της πιο απομακρυσμένης περιοχής της Ελλάδας και κάναμε τον Καλλικράτη.

Η ισχυρή Αυτοδιοίκηση όμως, είναι απαραίτητο να συνδυαστεί και με τομές στη διοίκησή της για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς. Με μηχανισμούς απολογισμού και ελέγχου του παραγόμενου έργου. Ένα σύστημα αποτελεσματικού οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου με στόχο τη διαχείριση κινδύνων, τη συνολική δημοσιονομική πειθαρχία, τη διαφάνεια των αποφάσεων και την κοινωνική λογοδοσία. Ένα πλαίσιο αξιολόγησης και ελέγχου των αποτελεσμάτων της διοικητικής δράσης το οποίο θα δίνει έμφαση στην παρακολούθηση του προϊόντος και του αποτελέσματος. Γι’ αυτό προτείνουμε παράλληλα με την αύξηση αρμοδιοτήτων και πόρων στην Αυτοδιοίκηση και την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου οικονομικής διαχείρισης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης…

…Ο στόχος της αποκέντρωσης και της ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης πρέπει να γίνει η βάση ενός νέου κοινωνικού, πολιτικού κινήματος.

Είναι πιστεύω ιστορική ανάγκη να κάνουμε αυτήν τη μεγάλη τομή, ένα μεγάλο άλμα προς τα μπρος, να τολμήσουμε μια άλλη δομή του κράτους, έχοντας βαθιά πίστη στην τοπική κοινωνία, στην περιφέρεια, στον ίδιο τον πολίτη. Η μεγάλη μεταρρύθμιση είναι η αποκέντρωση, είναι η Αυτοδιοίκηση.”

Αυτά έλεγα από τότε.

Πολλά χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2015 και αφού είχαν προηγηθεί οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2009-2011 προς αυτήν την κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων και αυτή του Καλλικράτη, σε μια άλλη ομιλία μου, πάλι σε αυτοδιοικητικούς, είχα σημειώσει:

“Μπορούμε να οικοδομήσουμε τη Μεταπελατειακή Ελλάδα.
Μια Ελλάδα Αξιών, Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.
Με κανόνες που ισχύουν για όλους και τηρούνται από όλους – με πρώτο το ίδιο το κράτος.
Μακρυά από προσωπικές στρατηγικές – με ξεκάθαρο στόχο την ενδυνάμωση των θεσμών στην Πολιτική και την Αυτοδιοίκηση,
την Κοινωνία και την Οικονομία,
προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολλών και όχι των λίγων και ισχυρών.
Για να μην χρειάζεται ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, ο άνεργος, να εξαρτάται από τον πάτρονά του για να έχει στον ήλιο μοίρα.
Διότι αυτή είναι η πραγματική εξάρτηση που τόσα χρόνια έχει κρατήσει δέσμια την κοινωνία και την οικονομία μας.
Που αντί να αναδεικνύει τις πραγματικές δυνατότητες του κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας, τον αναγκάζει και την αναγκάζει να σκύβει το κεφάλι για να υπηρετεί τα μικρότερα ή μεγαλύτερα συμφέροντα και κατεστημένα.
Μια εξάρτηση που βραχυκυκλώνει την λειτουργία μιας εξωστρεφούς και πραγματικά ελεύθερης οικονομίας και καμία σχέση δεν έχει με την λειτουργία μιας σύγχρονης δημοκρατίας.
Αυτή η χρόνια εξάρτηση, οδήγησε και στην σημερινή εξάρτηση από τους δανειστές.

Αυτή η πελατειακή εξάρτηση είναι η «ρίζα του κακού» και για αυτή δεν μιλάει κανένα πολιτικό κόμμα σήμερα.”

Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι,

Πράγματι, ακόμη και σήμερα, παρά τα δεινά που βιώνουν οι Έλληνες, παρά το βαρύ κόστος που πληρώνουν καθημερινά από τις αδιέξοδες επιλογές και της ΝΔ και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,

Δεν μιλάει κανείς άλλος για αυτά.

Όπως δεν μιλάνε για την Αυτοδιοίκηση.

Φίλες και φίλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Ήθελα σε αυτό το σημείο να σταθώ ειδικότερα στο δικό σας ρόλο ως απαραίτητου παράγοντα επιτυχίας του σχεδίου μας για έξοδο από την κρίση.

Και αυτό γιατί υπολογίζουμε στη δύναμη και τη συμβολή σας προκειμένου η χώρας να αλλάξει σελίδα και να βάλει τέλος στην φαυλότητα, τον αναχρονισμό και την υπανάπτυξη.

Με γνώμονα τη χρηστή διαχείριση, την αλλαγή των δομών σε όλο το δημόσιο τομέα και την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί σημαντικό μέρος του Σχεδίου μας για έξοδο από την κρίση.

Στο σχέδιο αυτό, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα και συγκεκριμένες προτάσεις για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας διοίκησης ευρύτερα, οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν και να εμπλουτιστούν.

Αναφέρω ενδεικτικά:

Ενίσχυση της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη με την ολοκλήρωση της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στις περιφέρειες.

Μεταφορά αρμοδιοτήτων αλλά και πόρων στην αυτοδιοίκηση στον τομέα της υγείας, των αστικών μεταφορών, του περιβάλλοντος.

Ενίσχυση θεσμών για την κοινωνική λογοδοσία και την δημόσια διαβούλευση στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και την ισχυροποίηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης ώστε να έχουν ακόμη πιο σαφή δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Οριστικό σπάσιμο του γόρδιου δεσμού της γραφειοκρατίας και των ατελέσφορων ελεγκτικών μηχανισμών.

Επανασχεδιασμό κάθε διαδικασίας ώστε να γίνεται γρήγορα, αποδοτικά και στο πλησιέστερο σημείο για το πολίτη και την επιχείρηση.

Αναβάθμιση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σε συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή και τον επανασχεδιασμό του Σώματος Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Μετά από χρόνια αδράνειας, θέλουμε την ενεργοποίηση της ανεξάρτητης αρχής εποπτείας των ΟΤΑ ώστε να ελέγχονται οι ΟΤΑ από ανεξάρτητη αρχή και όχι από φίλα προσκείμενους διορισμένους Γενικούς Γραμματείς ή από κρατικούς υπαλλήλους, τους λεγόμενους σήμερα Συντονιστές, φαλκιδεύοντας το Συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Ο.Τ.Α.  

Μεγαλύτερη ευελιξία στους δήμους οι οποίοι είναι σε καλή οικονομική κατάσταση και αποτελούν παράδειγμα χρηστής διοίκησης.

Καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται πλήρως. Παράλληλα, να προχωρήσουμε σε ψηφιακή πιστοποίηση και υπογραφή για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας των διαφόρων μητρώων δεδομένων της δημόσιας διοίκησης.

Αναβάθμιση των ΚΕΠ σε ολοκληρωμένα σημεία εξυπηρέτησης και την επέκταση του μοντέλου αυτού σε όλο το δημόσιο τομέα και σε όλα τα υπουργεία.

Θέλουμε να παύσουν οριστικά οι πολίτες να είναι οι κλητήρες του δημόσιου και να διακινούν άσκοπα έγγραφα.

Για τέτοιες αλλαγές μιλάμε.

Με τέτοιες αλλαγές η Ελλάδα δεν θα ξαναχρειαστεί Μνημόνια.
Με τέτοιες αλλαγές θα βγούμε οριστικά και αμετάκλητα από την κρίση αναβαθμίζοντας το κύρος της χώρας.
Και μην ακούτε κανέναν που να λέει «δεν γίνονται αυτά στην Ελλάδα!»
Γίνονται!
Εμείς το αποδείξαμε ότι γίνονται!
Γιατί υπήρχε πολιτική βούληση για πραγματικές ποιοτικές αλλαγές.
Για σύγκρουση με τα κακώς κείμενα!
Κάναμε την αρχή!
Με λάθη, με καθυστερήσεις, αλλά κάναμε την αρχή!

Είμαστε έτοιμοι ως χώρα για το επόμενο βήμα;

Η απάντηση μας πρέπει να είναι θετική.

Μόνον έτσι θα είμαστε χρήσιμοι για τους πολίτες, για την πατρίδα.

Η συντηρητική δεξιά, αλλά και οι συντηρητικές επιλογές της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εντείνουν τα αδιέξοδα.

Κάθε μέρα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με μια απόδειξη αυτής της αλήθειας.

Έχουμε χρέος να διαμορφώσουμε μια ισχυρή συμμαχία προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα μπορεί να προτείνει και να επιβάλει θα τολμούσα να πω, μια οραματική, και μαζί αξιόπιστη και ρεαλιστική, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, απέναντι στη συντηρητική.

Επιβάλλοντας παράλληλα, και την ικανοποίηση της μοναδικής προϋπόθεσης για την έξοδο από την κρίση και την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος – της συνεννόησης των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Φίλες και Φίλοι,

Έχουμε χρέος να εργαστούμε για να πάμε μπροστά με όρους αλήθειας.

Κατανόησης, επιτέλους, του ελληνικού προβλήματος.

Γιατί μόνον έτσι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Και πιστεύω βαθύτατα, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ.