logo_redbg_vertical-newΓραφείο Τύπου

Αθήνα, 5 Αυγούστου 2015

 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, Γιώργος Πεταλωτής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

Η κατάσταση την οποία βιώνουν  μετανάστες και πρόσφυγες στο Πεδίο του Άρεως, στο κέντρο της Αθήνας και  στα  νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εν μέσω μάλιστα θέρους και τουριστικής περιόδου, είναι παντελώς απαράδεκτη για τους ίδιους, για τους κατοίκους των περιοχών αλλά και για τους τουρίστες.

 Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος δεν μπορεί να περιορίζεται απλώς στην τυπική σύσταση θέσης Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, με μηδενικό όμως έργο μέσα σε επτά μήνες. Η κ.  Χριστοδουλοπούλου, πέραν των “παρεξηγημένων” της δηλώσεων παραμένει απαθής θεατής στο δράμα που εκτυλίσσεται, ενώ  η Κυβέρνηση εκτίθεται και στον τομέα αυτό με την πλήρη αδράνειά της, παρακολουθώντας απλώς τον ευτελισμό και την περαιτέρω διεθνή υποβάθμιση της χώρας μας.

Οι αυστηρές και ντροπιαστικές για τη χώρα μας δηλώσεις του Διευθυντή του Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Κοστέλ , μετά από επιτόπια θεώρησή του στα νησιά και την Αθήνα,  με τη χαρακτηριστή φράση   “πρέπει κάποιος να αναλάβει τα ηνία, χρειαζόμαστε κάποιον να πάρει τις αποφάσεις” και ότι “το Καμερούν έχει καλύτερη οργάνωση στη διαχείριση των μεταναστών”, περιγράφουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Δεν μπορεί μια “αριστερή” κυβέρνηση να είναι εξόφθαλμα αδιάφορη, όμηρος των αντιφάσεών της και στον τομέα αυτό, όταν μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 78% των Ελλήνων (δυστυχώς πρωτιά στην Ευρώπη) τρέφουν αρνητικά συναισθήματα για τους προερχόμενους εκτός ΕΕ.

Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2010 η κυβέρνηση Παπανδρέου κατέθεσε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Άσυλο και τη Διαχείριση  των Μεταναστευτικών  Ροών . Το Εθνικό αυτό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει προγραμματισμένες δράσεις της Ελλάδας για θέματα πρώτης υποδοχής , το νέο σύστημα ασύλου, την υποδοχή των αιτούντων άσυλο, των ευάλωτων ομάδων και των ασυνόδευτων ανηλίκων , τα προαναχωρησιακά Κέντρα, τις επιστροφές και τον έλεγχο των συνόρων.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης προέβλεπε αλλαγές τόσο στη νομοθεσία όσο και στην πρακτική σχετικά με ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης.

Το ΠΔ 114/2010 άνοιξε το δρόμο για την επανασύσταση και τη βελτίωση της λειτουργίας των Επιτροπών Προσφυγών, ενώ αποκέντρωσε τα όργανα εξέτασης σε πρώτο βαθμό των αιτημάτων ασύλου σε 14 Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.

Τον Ιανουάριο του 2011, ψηφίστηκε νόμος (3907/2011) για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε αυτοτελής Υπηρεσία Ασύλου και σύστημα υποδοχής και διαπίστωσης του “προφίλ” και διαχείρισης όσων εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις και των αιτούντων άσυλο.

Είναι λοιπόν θλιβερό και απαράδεκτο, μετά από όλα αυτά,  να παρουσιάζεται σήμερα  εικόνα παραίτησης και να χάνονται ανθρώπινα δικαιώματα, ευρωπαϊκοί πόροι, θέσεις εργασίας , η τουριστική ανάπτυξη και η φήμη της χώρας.