logo_redbg_vertical-newΓραφείο Τύπου

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2020

Από το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε σήμερα τους Έλληνες πολίτες πως για εκείνον και την κυβέρνηση, οι πρόσφυγες, πέρα από πολιτισμική απειλή, αποτελούν τάχα και απειλή κατά της δημόσιας υγείας ενόψει κορονοϊού, ταυτίζοντας πλήρως την κυβέρνηση με τον δηλωμένο ακροδεξιό και πρώην πρωθυπουργικό σύμβουλο του κ. Σαμαρά, Φαήλο Κρανιδιώτη και τις απόψεις που αυτός διατύπωσε εχθές.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μία βόμβα που εκκολάπτεται στη χώρα, αλλά δεν είναι η αθλιότητα που διατύπωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Το φιτίλι της πραγματικής βόμβας ξεκίνησε να σιγοκαίει όταν ο κ. Μητσοτάκης αφαίρεσε τον ΑΜΚΑ από πρόσφυγες και μετανάστες, αποκλείοντας τους από τις οργανωμένες δομές υγείας και άρα από την βασική πρόληψη και προστασία όλων από μεταδιδόμενες νόσους. Ας μας εξηγήσουν πώς αυτή η παράλογη απόφαση θα συμβάλει στο σκοπό της δημόσιας υγείας.

Το φιτίλι φούντωσε, όταν πολλαπλασιάστηκαν οι στοιβαγμένοι στη Μόρια και την κάθε Μόρια, γιατί δεν υπήρχε πια το αρμόδιο υπουργείο για να παρακολουθεί το ζήτημα με επιστημονικά εργαλεία. Η κυβέρνηση αντικατέστησε το υπουργείο με το φόβο, την ακροδεξιά ρητορική και την προπαγάνδα με λόγο βγαλμένο από ιδεοληψίες εκτός πραγματικότητας. Ποιον βοήθησαν και με αυτή την επιλογή, αν όχι την ακροδεξιά αντίδραση ενάντια στην κοινωνική συνοχή;

Το φιτίλι έκαψε ακόμα πιο δυνατά μετά τις μεσαιωνικές θεωρίες περί δήθεν κινδύνου αλλοίωσης του πληθυσμού της Ελλάδας. Προχώρησαν κι άλλο, με στατιστικές που προέκυψαν από επικοινωνιακή ανάγκη, αντί πραγματικής μελέτης, για να πείσουν τον Ελληνικό λαό πως δεν υπάρχουν πια πρόσφυγες αλλά μόνο μετανάστες και πως έτσι παύει να υπάρχει κάθε λόγος για αλληλεγγύη και ανθρωπιά, για να έρθουν τα ψευτοφράγματα για τους φωτογράφους και τα Μέσα.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όπως εκφράζεται, διχάζει και εκθέτει τη χώρα. Δείχνει αποκομμένη από τα στοιχεία, την πραγματικότητα, τα γεγονότα και την επιστημονική αλήθεια όπως διατυπώνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ιός, όμως, δεν γνωρίζει σύνορα, δεν γνωρίζει εθνικότητα, δεν γνωρίζει φυλή, ή πορτοφόλι.  Αυτό που θα κάνει την διαφορά δεν είναι η θρησκευτική, η φυλετική, ή η ταξική καταγωγή του καθενός μας. Αυτό που θα κάνει την διαφορά είναι το πώς, ως χώρα και λαός, θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση και αυτής της πανδημίας. Γιατί, η χώρα μας, όπως και κάθε χώρα που θα φτάσει ο κορονοϊός, θα δοκιμαστεί.

Θα δοκιμαστούν οι δομές υγείας, η ετοιμότητα των υπηρεσιών και της κυβέρνησης, αλλά θα δοκιμαστεί και η συνοχή της κοινωνίας, όπως θα έχει προετοιμαστεί από την ηγεσία της χώρας για να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα – όχι για να διχάζει το λαό καλλιεργώντας τον πανικό και το μίσος με ανεδαφικές θεωρίες, χάριν της ακροδεξιάς εντός της κυβέρνησης και του κόμματος.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και ο Πρωθυπουργός οφείλει να κατανοήσει πως ο ακροδεξιός κυβερνητικός λόγος που ασπάζεται με κάθε ευκαιρία, όσο κι αν τον βολεύει εσωκομματικά, δημιουργεί αντιδράσεις που δεν μπορούν και δεν θα λυθούν από τα ΜΑΤ, αλλά θα φέρουν νέα δεινά για την κοινωνία.

Όσοι πιστεύουμε στην πρόοδο στην Ελλάδα οφείλουμε να αναλογιστούμε τι θεσμούς και τι κοινωνίες θέλουμε να φτιάξουμε, ειδικά σε καιρούς κρίσης. Να ταχθούμε υπέρ της ευθύνης του καθενός μας μέσα σε ανοιχτές κοινωνίες, με δομές υποστήριξης και αλληλεγγύης.

Ανάγκη επιτακτική είναι μια άλλη πολιτική.

Μία πολιτική που θα είναι βασισμένη στην επιστημονική γνώση, στην αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, την αλληλεγγύη μεταξύ μας στην Ελλάδα, στην ικανή προετοιμασία, στην πρόσβαση όλων σε υγειονομικές υπηρεσίες και τελικά στην προστασία των πιο αδύναμων στρωμάτων που ζουν στην κοινωνία μας, είτε είναι Έλληνες, είτε όχι.