Συνέντεξη Ηλία Κικίλια, Επικεφαλής Ψηφοδελτίου Επικρατείας ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, στο Ρ/Σ BHMA FM και στους δημοσιογράφους Β. Χιώτη, Ν. Παπαδόπουλο και Γ. Παπαχρήστο | 21.01.2015

Συνέντεξη

Ηλία Κικίλια

Επικεφαλής Ψηφοδελτίου Επικρατείας ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Στο Ρ/Σ BHMA FM

στους δημοσιογράφους Β. Χιώτη, Ν. Παπαδόπουλο και Γ. Παπαχρήστο

 

Β. Χιώτης: Καλημερίζουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κύριο Ηλία Κικίλια. Ο κύριος Κικίλιας είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας στο ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Καλή σας ημέρα κύριε Κικίλια.

Ηλ. Κικίλιας: Καλημέρα

Γ. Παπαχρήστος: Καλημέρα κύριε Κικίλια. Δυστυχώς από ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν είχε την απήχηση που ο κύριος Παπανδρέου και τα στελέχη του ανέμενα, ώστε συζητείται ακόμα και το αν θα καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή.  Έχετε την άποψη ή κάποια άλλη εντύπωση ότι δεν ήταν άκαιρη η δημιουργία του ΚΙΝΗΜΑτος;

Ηλ. Κικίλιας: Καταρχήν έχετε δίκιο, αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Εμάς η πεποίθησή μας είναι ότι το ΚΙΝΗΜΑ θα είναι παρόν στην επόμενη Βουλή.

Γ. Παπαχρήστος: Θα τα καταφέρει λέτε;

Ηλ. Κικίλιας: Λέω ότι θα τα καταφέρει και θα είναι παρόν στην επόμενη Βουλή. Από εκεί και πέρα το timing του εγχειρήματος είναι μία κουβέντα που μπορεί να γίνει. Το δεδομένο είναι ότι είχαμε πάρα πολύ λίγες ημέρες. Όπως καταλαβαίνετε μία νέα προσπάθεια, ένα νέο κόμμα δεν έχει ούτε τους μηχανισμούς ούτε την οργάνωση που χρειάζεται. Παρ’ όλα αυτά επαναλαμβάνω πως πεποίθησή μας είναι ότι θα είμαστε ως ΚΙΝΗΜΑ παρόντες στην επόμενη Βουλή και πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτελέσουμε έναν εξαιρετικά κρίσιμο και χρήσιμο ρόλο σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα.

Β. Χιώτης: Πού θα είναι αυτός ο ρόλος σας εφόσον το επιτύχετε; Στην αντιπολίτευση ή κοντά στην κυβέρνηση;

Ηλ. Κικίλιας: Όπως είναι σαφές υπάρχει μία διάχυτη αγωνία σε όλο τον κόσμο. Και η αγωνία αυτή οφείλεται σε μία διάχυτη ανασφάλεια. Από τη μία πλευρά έχουμε μία απερχόμενη κυβέρνηση που τί είχε να κάνει τα προηγούμενα 2μιση χρόνια; Όπως θυμάστε πάνω από το 80% της δημοσιονομικής προσαρμογής είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις εκλογές του 2012. Τί είχε να κάνει λοιπόν; Είχε να ολοκληρώσει το υπόλοιπο 19% περίπου και να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο. Και σε αυτό απέτυχε.

Β. Χιώτης: Αυτά είναι γνωστά. Εγώ αυτό που σας ρωτώ είναι αυτό που αναρωτιούνται και οι πολίτες. Είναι πρόθυμο το ΚΙΝΗΜΑ να δώσει μία ψήφο συνεργασίας ή ανοχής έστω στη νέα κυβέρνηση που από ό,τι λένε οι δημοσκοπήσεις θα είναι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή όχι;

Ηλ. Κικίλιας: Το ΚΙΝΗΜΑ θα δώσει ψήφο συνεργασίας ή ανοχής στην επόμενη κυβέρνηση στο βαθμό που η επόμενη κυβέρνηση θα αποφασίσει να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση.

Ν. Παπαδόπουλος: Άρα και με τον Σαμαρά;

Γ. Παπαχρήστος: Όχι, γιατί με τον Σαμαρά είπε ο Παπανδρέου όχι.

Ηλ. Κικίλιας: Νομίζω ότι με τη σημερινή Ν.Δ. μετά τα δείγματα γραφής που έδωσε 2μιση χρόνια τώρα, την αποδόμηση των μεταρρυθμίσεων, τις πελατειακές διευθετήσεις, τις υπόγειες διαδρομές με την ακροδεξιά, το να παίζει τη χώρα στα ζάρια ακόμα και την τελευταία στιγμή για στενούς κομματικούς λόγους, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας.

Σας είπα ποιο είναι το πλαίσιο συνεργασίας. Προφανώς Ευρωζώνη και Ευρώ, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, τήρηση των υποχρεώσεων που έχουμε αλλά και ταυτόχρονα μία νέα διαπραγμάτευση για διευθέτηση του χρέους. Όλα αυτά είναι αναγκαία αλλά το βασικότερο είναι ένα μίνιμουμ πλαίσιο αρχών, θέσεων και στόχων για την αντιμετώπιση των αιτιών που μας έφεραν σε αυτή τη μεγάλη κρίση.

Β. Χιώτης: Νωρίτερα είχαμε τον κύριο Λοβέρδο στην τηλεφωνική γραμμή και μας έλεγε ότι μετά τις εκλογές θα απευθύνει το ΠΑΣΟΚ μία πρόσκληση επανένωση στο ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Εσείς τί λέτε; Είστε διατεθειμένοι να ανταποκριθείτε;

Ηλ. Κικίλιας: Το ΚΙΝΗΜΑ δεν ιδρύθηκε για ένα καπρίτσιο, αλλά για να συμβάλλει με τις ιδέες, τις αξίες και τις θέσεις του στην επανασύσταση μίας προοδευτικής παράταξης η οποία έχει κατακερματιστεί και που είναι απολύτως απαραίτητη όχι μόνο για τη σταθερότητα αλλά και την αναγέννηση της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε για πολλά χρόνια ο φορέας της μεγάλης προοδευτικής παράταξης στη χώρα μας. Ακόμα και μετά τη δύσκολη απόφαση για το πρόγραμμα. Αλλά τα τελευταία 2μιση χρόνια ταυτίστηκε με την πιο συντηρητική Δεξιά. Και αντί να ελέγχει μέσα από την κυβερνητική συνεργασία και να προσπαθεί για τον προοδευτικό χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων ανέχτηκε, αν δεν συμμετείχε στην αποδόμηση πολλών μεταρρυθμίσεων. ΝΑ σας υπενθυμίσω την αποδόμηση του νόμου της Άννας Διαμαντοπούλου για τα Πανεπιστήμια.  Το ΚΙΝΗΜΑ δεν είναι αντιΠΑΣΟΚ.

Ν. Παπαδόπουλος: Άρα, ναι ή όχι στην πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ;

Ηλ. Κικίλιας: Σας είπα το προγραμματικό πλαίσιο το οποίο θέτουμε τόσο για κυβερνητικές ανοχές ή συνεργασίες όσο και ως προϋπόθεση για την ανασύσταση μίας πραγματικά προοδευτικής παράταξης που θα απευθύνεται και θα απαντά στις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Β. Χιώτης: Εντάξει, θα τα δούμε μετά τις εκλογές νομίζω όλα αυτά.

Γ. Παπαχρήστος:  Η επόμενη ημέρα είναι η κρίσιμη.

Β. Χιώτης: Κύριε Κικίλια σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή επιτυχία στο στόχο σας, εύχομαι.

Ηλ. Κικίλιας: Να είστε καλά, σας ευχαριστώ κι εγώ.