“Ούτε ενημέρωση, ούτε συναίνεση” | Εκπρόσωπος Τύπου 31.03.2015

LOGO Square Red

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2015

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με τη χθεσινή διαδικασία στη Βουλή, έκανε την παρακάτω δήλωση:

PetalotisΠροεκλογικά ακόμη είχαμε τονίσει ότι απαιτείται η Κυβέρνηση που θα προκύψει να προχωρήσει άμεσα σε συστηματική αποτύπωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και να διαμορφωθεί ένα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ μεγάλων αλλαγών για τη χώρα. Μεταρρυθμίσεις που θα θέλαμε να υλοποιήσουμε εμείς, μόνοι μας, χωρίς παραινέσεις απ’ έξω, ώστε να μπορέσει η χώρα και η οικονομία να σταθούν στα πόδια τους, να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις.

Μεταρρυθμίσεις αλλαγής του παραγωγικού προτύπου και αξιοποίησης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Που εγγυώνται την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τη διαφάνεια, την ευνομία, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Που εγγυώνται μια λειτουργική δημοκρατία για τους πολίτες. Μεταρρυθμίσεις που θα θα επιτρέψουν να αποκομίσουμε από τους δανειστές μας υποσχέσεις για αλλαγή της πολιτικής λιτότητας, στήριξης της ανάπτυξης και των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας. Που οδηγούν σε σοβαρή και δίκαιη μακροπρόθεσμη αναπροσαρμογή της διαχείρισης χρέους. Ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να τύχει και της δικής μας υποστήριξης. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και λέμε και σήμερα. Τους στόχους αυτούς θεωρούμε και σήμερα εφικτούς και επιβεβλημένους.

Ο  Πρωθυπουργός, όμως, εν μέσω μιας εικαζόμενης “διαπραγμάτευσης” με τους εταίρους επέλεξε τη διαδικασία των “ανακοινώσεων” στη Βουλή, υποτίθεται για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και να ζητήσει ευρύτερη συναίνεση. Δυστυχώς, ούτε ενημέρωση υπήρξε αλλά και η όντως απαιτούμενη και αναγκαία προσπάθεια συναίνεσης ούτε καν επιχειρήθηκε. Το όλο σκηνικό των παλινωδιών της κυβέρνησης και ο περιορισμός της ενημέρωσης με διαρροές και non papers, συμπληρώθηκε και με τον ευτελισμό – και όχι μόνον από την κυβέρνηση –  της χθεσινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Την επικίνδυνη συμπεριφορά, για τα συμφέροντα της χώρας, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας  κ. Καμμένου, ο οποίος με πρωτόγνωρες εξαγγελίες στις ΗΠΑ, καλεί σε συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων  του Αιγαίου – για τα οποία ο Γιώργος Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός κίνησε την  πλήρη  αξιοποίησή  τους μετά από ενδελεχή και επιστημονική έρευνα – και τις αντιφατικές δηλώσεις υπουργών για την αξιοποίηση του ΟΛΠ, συμπληρώνει η τραγική εικόνα της χθεσινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Αντί να αναρωτιέται λοιπόν ο κ. Τσίπρας, ποια μεταρρύθμιση έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια, ας μας πει ποια μεταρρύθμιση στήριξε, δεν κατήγγειλε, δεν λοιδόρησε κατά της κυβέρνησης μας. Και είναι πολλές, ίσως  και οι μοναδικές από τότε και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και ας μας πει έστω και μία που σχεδιάζει να κάνει ο ίδιος.

Την ώρα που απαιτείται, επειγόντως, ένα σοβαρό σχέδιο πραγματικών μεταρρυθμίσεων για την οικονομία, τη Διοίκηση, το Κράτος, το δικό μας Ελληνικό Σχέδιο, το οποίο θα αποτελεί και πεδίο συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων αλλά και κοινωνικής σύγκλισης, επιλέγεται η – χωρίς νόημα – σύγκρουση και η στείρα αντιπαράθεση σε επινοημένα και άδηλα επικοινωνιακά διακυβεύματα.

Και μάλιστα όταν, λόγω της κατάστασης ασφυξίας στη χώρα, η παραμικρή αδράνεια και αποπροσανατολισμός, προσθέτουν ακόμη μεγαλύτερη επικινδυνότητα.

Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και η σοβαρότητα – επιτέλους – το ζητούμενο.