logo_redbg_vertical-newΓραφείο Τύπου

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2017

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σας εύχομαι από την καρδιά μου, Καλή Χρονιά, με υγεία και προκοπή, προσωπική και οικογενειακή.

Εύχομαι και καλή δουλειά με το ΚΙΝΗΜΑ μας, για το καλό των Ελλήνων και της χώρας.

Βρισκόμαστε εδώ, γιατί είμαστε συνεπείς πάντα με τις αρχές, τις αξίες και την ιστορία μας, την ιστορία του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Γιατί αγωνιζόμαστε πάντα για τους Έλληνες και την Πατρίδα, αλλά και για την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, σε κάθε γωνιά της γης, και ιδιαίτερα των ανθρώπων που πλήττονται από τις ανισότητες που φέρνει μαζί του ένα άδικο, από κάθε άποψη, σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης. Πολύ περισσότερο, για τους κατατρεγμένους και τους αδύναμους.

Αγωνιζόμαστε για μια δημοκρατική και κυρίως, προοδευτική διακυβέρνηση απέναντι στη συντήρηση.

Αυτός είναι ο στόχος μας.

Φίλες και φίλοι,

Το γνωρίζετε,

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών ιδρύθηκε για να αγωνιστεί για την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ της χώρας.

Ιδρυτική μας θέση είναι ότι, αυτό το ιστορικής σημασίας και αναγκαιότητας εθνικό έργο, είναι ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων να το φέρουν σε πέρας.

Το ΚΙΝΗΜΑ μας, ήρθε για να εκφράσει κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη που εμπνέεται από τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της δημοκρατικής αριστεράς, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας και είναι αφοσιωμένος στον στόχο της ΑΛΛΑΓΗΣ.

Στρατηγική ιδρυτική μας επιδίωξη, είναι η συγκρότηση μιας ευρείας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που να μπορεί να εκφράσει – και να αγωνιστεί, για την προώθηση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης που να υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της ΑΛΛΑΓΗΣ.

Η συγκρότηση αυτής της κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά με συνεχή διάλογο και δημόσια διαβούλευση μεταξύ όλων των δυνάμεων που συνομολογούν στην αναγκαιότητα της ΑΛΛΑΓΗΣ.

Γνωρίζετε ότι,

Και προσωπικά ποτέ δε έπαψα να αναλαμβάνω πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων, και πριν και μετά την ίδρυση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

Γνωρίζετε ότι,

Ο πολυκερματισμός του χώρου, δεν είναι ένα τυχαίο προϊόν της ιστορίας.

Έχει βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές ρίζες, που μπορούν και πρέπει να συζητηθούν.

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και για το πως φτάσαμε στην κρίση, και για το πως έπρεπε και πρέπει να τη διαχειριστούμε και για το πως θα οικοδομήσουμε μια επόμενη βιώσιμη ημέρα.

Η προσφορά του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στην ανάδειξη αυτών των διαφορετικών απόψεων, ήταν καθοριστική.

Τώρα, μπορεί να γίνει ένας διάλογος με πολιτικούς όρους.

Ελπίζουμε και απαλλαγμένος δεύτερων σκέψεων, που δεν υπηρετούν το πραγματικό διακύβευμα που αφορά τους πολίτες και τη χώρα.

Αυτό που τώρα έχει σημασία, είναι να κοιτάξουμε προς το ΜΕΛΛΟΝ.

Οι εξελίξεις που μεσολάβησαν από τα τέλη του 2011, συνέβαλαν καθοριστικά ώστε, να αναδειχθεί μια ακόμη πιο επώδυνη πραγματικότητα για τον Ελληνικό λαό, ως αποτέλεσμα των επιλογών και των πολιτικών τόσο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όσο και αυτής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα υπάρχει και η ιστορική ανάγκη η προοδευτική παράταξη να αναμορφωθεί, να ανασυνταχθεί και να διαμορφώσει νέες συμμαχίες για να ορθώσει το ανάστημά της αποφασιστικά στα κακώς κείμενα ενός πολιτικο-οικονομικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στην εξάρτηση. Στην παρασιτική και όχι παραγωγική οικονομία.

Σήμερα, ο Ελληνικός λαός βλέπει αυτές τις αλήθειες και θέλει σε νέες και γερές βάσεις μια προοδευτική δημοκρατική παράταξη ικανή και θαρραλέα απέναντι στις ασθένειες που μας έφεραν ως εδώ.

Απαιτεί μια ξεκάθαρη εξιστόρηση για το πώς οδηγηθήκαμε στην κρίση και μια εμπεριστατωμένη διάγνωση του ελληνικού προβλήματος ώστε να υπάρξει ένα οραματικό αλλά και ρεαλιστικό Εθνικό Σχέδιο, για το πώς θα βγούμε από αυτήν και πώς θα οικοδομήσουμε μια βιώσιμη επόμενη ημέρα.

Επιπλέον,

Σε αυτές τις εξελίξεις, ήρθαν να προστεθούν τα όσα διαδραματίστηκαν στην ΕΕ και στην ευρύτερη περιοχή μας. Όλα προσέθεσαν περισσότερους κινδύνους, επέτειναν την ανασφάλεια και όξυναν την αίσθηση μιας αχαρτογράφητης επόμενης ημέρας και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Οι πολίτες σήμερα, βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από τα τέλη του 2011.

Παράλληλα, υπήρξαν και σαφείς ενδείξεις από δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, ότι ξεκαθαρίζουν ορισμένες παράμετροι του “παιχνιδιού”. Παράμετροι που αφορούν την πορεία προς το αύριο – για παράδειγμα, ότι οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δεν μπορούν να γίνουν συμπλήρωμα της δεξιάς, ή σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες συνεργασίας του χώρου, απομάκρυνση από μια αντίληψη που έθετε όρους και προϋποθέσεις οι οποίες έρχονταν σε ευθεία αντίθεση με τον σεβασμό της αυτονομίας κάθε πολιτικής οντότητας.

Μαζί με όλα αυτά, ήρθε να επιβεβαιωθεί ότι, τόσο η δεξιά, όσο και η δήθεν αριστερή συντήρηση δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις με όρους ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

Η δεξιά, και με τη νέα ηγεσία της, επιβεβαιώνει κάθε μέρα και περισσότερο, ότι είναι προσκολλημένη σε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλον, να υπηρετεί το παρασιτικό πελατειακό σύστημα που ευθύνεται για τα δεινά του τόπου.

Οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δεν μπορούν ποτέ να καταστούν ουρά της δεξιάς.

Η δήθεν αριστερά, αναδεικνύεται ως ο πιο πιστός μαθητής του πελατειασμού.

Και οι δύο, αποτελούν μέρος του προβλήματος.

Θέση μας, είναι ότι,

Η χώρα πρέπει επί τέλους να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται, γι’ αυτό, ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην παραγωγή, στην οικονομία, στο κράτος, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα.

Για να υπηρετηθεί η ανάγκη αυτή, απαιτείται να αποκτήσουν κρίσιμο πολιτικό βάρος οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, και το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι να υπερβούν τη σημερινή κατάσταση του πολυκερματισμού τους.

Είναι η ώρα, οι προοδευτικές δυνάμεις να επιβάλουν την εθνική συνεννόηση.

Να συμβάλουν αποφασιστικά στη συνέργεια ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας να μπει τέλος στην κρίση.

Η εθνική συνεννόηση αν είχε υπάρξει – όταν τη ζητούσαμε, το 2010 – θα σήμαινε και τη γρήγορη απεξάρτησή μας από τους δανειστές μας. Αυτό όμως απαιτούσε και τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Κανείς μόνος του δεν μπορούσε, όπως έδειξε η επιτυχημένη πορεία άλλων χωρών, όπως και της Κύπρου, που κατάφεραν λόγω ευρύτατων συναινέσεων να ξεπεράσουν σύντομα την κρίση.

Θα συνεργασθούμε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη διατηρώντας τη δική μας διακριτή φυσιογνωμία, όπως και συμφωνήθηκε, δηλαδή διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική μας αυτοτέλεια.

Η διαφορετικότητά μας και ο πλουραλισμός των απόψεων, αποτελεί δύναμη για τον προοδευτικό χώρο, αλλά και εγγύηση ότι, ο προγραμματικός μας λόγος και η πολιτική μας δράση, θα ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα με τα οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είτε αυτά προέκυψαν από την κρίση, είτε προήλθαν από τις εξελίξεις που με ένταση έφερε η παγκοσμιοποίηση.

Καλούμε τη νέα γενιά που πίστεψε και πιστεύει στο εγχείρημά μας – το εγχείρημα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ – να είναι σε εγρήγορση και να συμβάλει συμμετοχικά με τις ιδέες και προτάσεις της.

Καλούμε τα στελέχη με εμπειρία και προσφορά αγώνων να σταθούν δυναμικά στη νέα αυτή φάση συμβάλλοντας με τη γνώση και την αυτογνωσία τους.

Θα επεξεργασθούμε από κοινού και θα συμβάλλουμε όλοι μαζί στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, πειστικής και ολοκληρωμένης αφήγησης της προοδευτικής παράταξης για το παρελθόν, το παρόν, αλλά κυρίως για το ΜΕΛΛΟΝ της χώρας και των πολιτών της, αλλά και της Ευρώπης, της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος.

Η ελπιδοφόρα προοπτική της δημοκρατικής παράταξης περνά μέσα από τις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός ορίζοντα βάσιμων προσδοκιών για το ΜΕΛΛΟΝ. Με κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο.

Φίλες και φίλοι,

Δεν είναι παρά η αρχή ενός δύσκολου αλλά αναγκαίου για τη χώρα εγχειρήματος.

Η επιτυχία του θα κριθεί από τη δική μας βούληση αλλά και αποτελεσματικότητα.

Όλα είναι στο χέρι μας.

Αρκεί,

– Να διατηρήσουμε και να ισχυροποιήσουμε τη διακριτή, αυτόνομη και αυτοδύναμη φωνή και δράση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

– Να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη της εθνικής συνεννόησης, χωρίς εκπτώσεις ιδεολογικές και πολιτικές.

Η συγκρότηση ενός Εθνικού Σχεδίου, που θα προκύψει από τη συνεννόηση των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και θα έχει τη στήριξή τους, αποτελεί την εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος της εξόδου από την κρίση.

– Να αναδείξουμε την καταστροφική για τη χώρα λειτουργία ενός πελατειακού συστήματος, το οποίο με την υποστήριξη ενός σημαντικού μέρους των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, υπονομεύει τη Δημοκρατία και ευτελίζει τους Θεσμούς και τελικά, στρέφεται εναντίον των συμφερόντων του Ελληνικού λαού.

Και τέλος,

Να συμβάλουμε στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών, στην εθνική προσπάθεια που έχει ανάγκη η χώρα.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη πορεία. Στο χέρι μας είναι να την κάνουμε νικηφόρα.

Έτσι θα είμαστε χρήσιμοι για τους Έλληνες και το ΜΕΛΛΟΝ των νέων μας.

Σας εύχομαι και πάλι Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά.

PAPANDREOU_2017

ΚΙΝΗΜΑ_2017